Τα πολλαπλά οφέλη της συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου, τόσο σε επίπεδο εμπορικό, όσο και σε ερευνητικό, ανέδειξε η κυρία Ιουλία Τσέτη, υποψήφια για την Προεδρία του ΣΕΒ, Πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, Φαρμακοποιός, MSc, Επίτιμη Δρ. φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ΓΓ ΔΣ του ΣΕΒ και Πρόεδρος UN Global Compact Network Greece, και μέλος του Αραβο – Ελληνικού Επιμελητηρίου, στο 1ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο για την Υγεία που διεξήχθη την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από το Αραβο – Ελληνικό Επιμελητήριο.

Η κυρία Τσέτη είναι η εμπνεύστρια του θεσμού «Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο για την Υγεία», καθώς κατέθεσε την πρότασή της αυτή από βήματος, κατά τη διάρκεια του 12 ου Αραβο- Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη συμβολή της κυρίας Τσέτη για την δημιουργία και υλοποίηση αυτού του νέου θεσμού, έγινε τιμητική αναφορά στις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου, από τους κ.κ. Rashad Mabger, Γενικό Γραμματέα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, Χάρη Γερονικόλα, Πρόεδρο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και Διευθύνοντα Συμβούλου του City Unity College στην Ελλάδα, Καθηγητή Δρ Khaled Hanafy, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων και Μέλος του Δ.Σ. του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, Mazen Darwazah, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Πρόεδρο Mέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Hikma Pharmaceuticals Co. στην Ιορδανία.

Στη διάρκεια του συνεδρίου μίλησαν επίσης οι αξιωματούχοι των χωρών του Αραβικού κόσμου:

  • Dr. Ibrahim Alomar, Βοηθός Υφυπουργός του Υπ. Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, αρμόδιος σε θέματα επενδύσεων του τομέα Υγείας
  • Dr. Faisal Al-Dahmashy, Βοηθός Υφυπουργός σε θέματα νοσοκομείων στο Υπ. Υγείας, στη Σαουδική Αραβία
  • Prof. Dr. Hamoudi A. H. Al Limy, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Ιράκ σε θέματα υγείας, και
  • Mouayed Saleh, Πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα
  • Mansour Saad Alolaimi, Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα
  • Yussef Dorkhom, Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Αναφερόμενη στην προστιθέμενη αξία που έχει για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία ο όρος «συνεργασία», η κυρία Τσέτη είπε: «Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν ραγδαία, οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, προβλήματα έλλειψης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας είναι εδώ και αφορούν πλέον όλους. Έχουμε ηθική υποχρέωση οι επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε μέσα από τις συνεργασίες, ένα θετικό αποτύπωμα για όλους. Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και τεχνογνωσίας, ενδυναμώνονται οι εργαζόμενοι, οι οικονομίες και οι κοινωνίες. Τόσο ως υποψήφια για την Προεδρία του ΣΕΒ, όσο και ως Πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ και μέλος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, λέμε ΝΑΙ σε αυτές τις συνέργειες που ενισχύουν τις εξαγωγές μας, κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστική την καινοτομία, και δημιουργούν ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο». 

Τέλος, η κυρία Τσέτη επεσήμανε εμφατικά, τη δημιουργία Διακυβερνητικής, Πολιτικής και Οικονομικής Ένωσης Συνεργασίας των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Αραβικής Χερσονήσου, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται επίσημοι στόχοι για την εναρμόνιση των κανονισμών και υιοθέτηση διεθνών προτύπων, σε συνδυασμό με την συμμετοχή της Ελλάδας στο σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας. «Αυτό», ανέφερε «ευνοεί την γόνιμη Ελληνο-Αραβική συνεργασία στον τομέα του Φαρμάκου, ιδίως όσον αφορά στις εξαγωγές και την ασφαλή και ομαλή προμήθεια σκευασμάτων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον Αραβικό κόσμο».
 
Ενδεικτικά, οι χώρες που ο ΟΦΕΤ έχει παρουσία ή θα έχει το προσεχές διάστημα είναι η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Λιβύη.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και επιστημονικού κόσμου, μεταξύ των οποίων, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν και πλήθος στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας από την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, τη Τυνησία και τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Υεμένη).