Πώς θα έμοιαζε ο ιδανικός χώρος εργασίας; Φανταστείτε να μπαίνατε σε ένα κτήριο που να μοιάζει με ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Γήινα χρώματα και μοτίβα να ντύνουν τους τοίχους, εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου να συμπληρώνουν εύρυθμα την επίπλωση, ταπετσαρίες που απεικονίζουν τοπία να μην επιτρέπουν την αίσθηση του περιορισμού. Θερμοκρασία πάντοτε καλή, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Καμία αίσθηση υγρασίας που να κουράζει. Διάδρομοι και γραφεία όπου το φως εισχωρεί πλουσιοπάροχα, αναδεικνύοντας την ομορφιά του χώρου. Διαφάνειες και τζάμια, ώστε να προάγουν την εύκολη επικοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, καινοτόμα υλικά, που απομονώνουν τους περιττούς θορύβους, παρέχοντας πλήρη ηχομόνωση. «Smart» εργασία με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Laptop τελευταίας τεχνολογίας, για να εργάζεστε εύκολα και αποτελεσματικά από όπου επιθυμείτε, εντός κι εκτός εταιρείας, κάνοντας τη συνεργασία πιο αποδοτική από ποτέ.

Κι ύστερα διάλειμμα για ανάπαυλα σε χώρους που προάγουν την ησυχία και τη χαλάρωση. Δράσεις υγείας και ευεξίας, όπως yoga, pilates και άλλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για παν ενδεχόμενο. Πόσιμο νερό και υγιεινά γεύματα, με γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή.

Μοιάζει με ουτοπία, όμως έτσι θα μοιάζει το αύριο των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ, μετά την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου ανακατασκευής του εμβληματικού Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στις αρχές του 2024.

Μέσα από σύγχρονους χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας, ο Όμιλος φιλοδοξεί να φέρει μια νέα εποχή στην εργασία στην Ελλάδα.

Βασισμένο στα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, το μεγαλεπήβολο έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, περιλαμβάνοντας 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30, δηλαδή το 80% του συνολικού έργου. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους και θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

Το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το WELL Building Standard, από την άλλη, για το οποίο ο ΟΤΕ έχει ήδη λάβει προπιστοποίηση, εστιάζει σε 10 παράγοντες που περιγράφουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο και αποτελούν τους πυλώνες της φιλοσοφίας που το διέπουν: Αέρας, Νερό, Διατροφή, Φωτισμός, Φυσική Κατάσταση και Κίνηση, Θερμική Άνεση, Ήχος, Υλικά, Νους, Κοινότητα.

Ειδικά για το WELL, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποτελεί πρωτοπορία για την Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο κτίριο αυτού του μεγέθους στη χώρα μας, που πραγματοποιεί αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας στον εργασιακό χώρο και ένα από τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα κτίρια στην Ευρώπη.

Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.

Την ανακαίνιση συντονίζει η OTEestate θυγατρική του Ομίλου, με την συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας.