Με την απονομή των βραβείων στις startups που διακρίθηκαν στην τελική φάση ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Start4Health, το οποίο διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Το Start4Health αποτελεί μια πρωτοβουλία του CDI, η οποία εξελίσσεται σε θεσμό για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές startups να παρουσιάσουν ψηφιακές καινοτόμες λύσεις  που επικεντρώνονται στην Υγεία και στους Ασθενείς.

Άλλωστε στόχος του CDI μέσω του προγράμματος Start4Health είναι να αναζητήσει προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, να ενισχύσουν και να εξατομικεύσουν τη θεραπευτική διαδικασία, να παρέχουν έξυπνη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για εξ αποστάσεως παρακολούθηση και υποστήριξη, να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της διάγνωσης και να αυξήσουν τη συμμετοχή των ασθενών, τις γνώσεις και την ευαισθητοποίησή τους για την Υγεία.

Το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ADVANTIS MEDICAL IMAGING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, για την πρότασή της που αφορά σε ένα εξελιγμένο, διαδικτυακό και αυτοματοποιημένο λογισμικό επεξεργασίας και απεικόνισης μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου και προστάτη με την ονομασία AdvantisPlatform.

Η EUCLIAΙΚΕ έλαβε το δεύτερο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ,  για την πρότασή της που αφορά την έξυπνη ανακάλυψη φαρμάκων και χημικών ουσιών.

Ο πρώτος και ο δεύτερος νικητής επιλέχθηκαν μεταξύ των πέντε «φιναλίστ» του προγράμματος στην τελική φάση, την «FinalPitchDay», όπου παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και των Επιχειρήσεων, εντός και εκτός της Pfizer. Είχε προηγηθεί η φάση του Επιταχυντή (Accelerator), ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων όπου οι πέντε «φιναλίστ» εργάστηκαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των προτάσεων τους με την υποστήριξη μεντόρων από τον παγκόσμιο και τοπικό οργανισμό της Pfizer και coaches από το οικοσύστημα της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων.

Ο Πάρις Ζιώγκας, Co-founder και CEO τηςADVANTIS MEDICAL IMAGING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, δήλωσε: «Η ανάγκη για πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και προσβάσιμα διαγνωστικά εργαλεία στο πεδίο της απεικονιστικής ιατρικής είναι πιο άμεση από ποτέ. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένας οργανισμός όπως η Pfizer επιβεβαιώνει την εν λόγω ανάγκη και μας τιμά με το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Start4Health, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα της πολυετούς ερευνητικής εργασίας των μελών της εταιρείας μας. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τα στελέχη της Pfizer και την ομάδα των μεντόρων του Start4Health για την άψογη οργάνωση του εν λόγω προγράμματος και τη συνολικότερη συμβολή τους στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο ευρύτερο πεδίο της υγείας στην Ελλάδα».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Θωμάς Καρεκλάς (Pfizer CDI), Στέλιος Ανδρεάδης (Pfizer CDI) Δώρα Καραμανίδου (Pfizer CDI), Nico Gariboldi (Pfizer CDI), ZωήΓιαβρή (ADVANTIS MEDICAL IMAGING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ), Πάρις Ζιώγκας (ADVANTIS MEDICAL IMAGING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ), Θάνος Σταυρόπουλος (Pfizer CDI)

Αντίστοιχα, o Παντελής Καρατζάς, Co-founder και CEO της EUCLIAΙΚΕ δήλωσε ότι «Το πρόγραμμα Start4Health και ο accelerator που το συνόδευσε μας έδωσε την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με κορυφαίους επιστήμονες και ομάδες στον κόσμο για τα προϊόντα και τις προοπτικές της Euclia. Το βραβείο από μια πρωτοπόρα εταιρεία όπως η Pfizer μας δίνει την επιβεβαίωση αλλά και την ώθηση να συνεχίσουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή των καινοτόμων εργαλείων μας για την ανακάλυψη νέων μορίων με θεραπευτικές ιδιότητες».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Θωμάς Καρεκλάς (PfizerCDI), Δώρα Καραμανίδου (PfizerCDI), Στέλιος Ανδρεάδης (PfizerCDI), NicoGariboldi (PfizerCDI), Παντελής Καρατζάς (EUCLIAIKE), Φίλιππος Δογάνης (EUCLIAIKE), Θάνος Σταυρόπουλος (PfizerCDI)

Ο Nico Gariboldi, VicePresident και Επικεφαλής του CDI, δήλωσε: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Start4Health καταφέρνει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις νέες, καινοτόμες ιδέες που παρουσιάζουν οι συμμετέχοντες και, κυρίως, με το πάθος με το οποίο εργάζονται για να φέρουν την καινοτομία στην Ψηφιακή Υγεία. Ο δικός μας ρόλος είναι να κάνουμε την καινοτομία πράξη και να αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών. Αισθάνομαι ότι το Start4Health είναι πλέον το σημείο συνάντησής μας με νέες, καινοτόμες ιδέες και με τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε για να τις κάνουμε πράξη, και γι’ αυτό αισθάνομαι χαρούμενος και περήφανος».

Και στον φετινό, δεύτερο κύκλο του Start4Health, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών και το πολύ υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού έκαναν ιδιαίτερα δύσκολη της επιλογή των νικητών για τα μέλη της Επιτροπής. Εξαιρετικές ήταν οι κριτικές και για τις προτάσεις των υπόλοιπων τριών φιναλίστ: της AISTHESIS MEDICAL IKE, που αφορά μία πλατφόρμα παρακολούθησης και πρόβλεψης επιπλοκών στην εντατική φροντίδα, της QUANTUM BIOMETRONICS Ι.Κ.Ε., που σχετιζόταν με μία νέα συσκευή διάγνωσης ασθενειών μέσω της κόρης του ματιού με χρήση λέιζερ και της COGNITIV+ LTD, που αναφερόταν σε λογισμικό για την υποβοηθούμενη κατανόηση νομικών και οικονομικών κειμένων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Και οι πέντε ομάδες, με τη συμμετοχή τους στην τελική φάση είχαν την ευκαιρία να βελτιστοποιήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να βελτιώσουν την αξία των προτάσεων τους, να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά και να θέσουν υποψηφιότητα για μία μελλοντική συνεργασία με την Pfizer.

«Θερμά συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές και σε όλους τους συμμετέχοντες του Start4Health 2023. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την επιλογή μας να επενδύουμε σε τέτοια προγράμματα συνεργασίας με το οικοσύστημα καινοτομίας και είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη», σημείωσε από την πλευρά του ο Θάνος Σταυρόπουλος, Technology&InnovationSenior Manager του CDI.

Τα προϊόντα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, περιλαμβανομένων όσων βραβεύτηκαν, δεν προωθούνται και δεν διατίθενται από τη Pfizer.