Η ELPEN πραγματοποίησε την 4η Ημέρα Εθελοντισμού της στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα το Σάββατο, 1η Ιουλίου 2023. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και υλοποιούνται με την ενεργό εμπλοκή των ανθρώπων της.

Η φετινή εθελοντική δράση της ELPEN είχε ως στόχο την κάλυψη αναγκών του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εργασίες σχετικές με τη συντήρηση και τον καλλωπισμό των χώρων του ιδρύματος. Οι εθελοντές της εταιρείας ασχολήθηκαν με το βάψιμο των εσωτερικών χώρων του κτιρίου που διαμένουν τα παιδιά, καθώς και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον, επιμελήθηκαν την ανάπλαση λαχανόκηπου 100 τ.μ. που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τη δραματική πυρκαγιά του 2018, φυτεύοντας 260 λαχανικά και αρωματικά φυτά και τοποθετώντας αυτόματο ποτιστικό σύστημα για την καλύτερη βιωσιμότητά τους. Πλησίον του λαχανόκηπου, εγκατέστησαν επίσης ένα κομποστοποιητή για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος που θα συμβάλλει στη συντήρησή του.

Παράλληλα με τις εργασίες της εθελοντικής δράσης, πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς εθελοντές της. Τα πιο μεγάλα παιδιά ασχολήθηκαν με την κατασκευή δύο επιτραπέζιων σκακιών, ενώ τα πιο μικρά επιδόθηκαν στη δημιουργία σκιάχτρου που τοποθετήθηκε στο λαχανόκηπο. Οι μικροί εθελοντές είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την εκμάθηση σκακιού, τη διαμόρφωση ενός περιβολιού και τον τρόπο χρήσης ενός κομποστοποιητή.

Έχοντας υλοποιήσει ήδη μια Ημέρα Εθελοντισμού στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα πριν από 5 χρόνια, η ELPEN επανήλθε φέτος στο ίδιο μέρος, επιβεβαιώνοντας τη συνέπεια και τη συνέχεια των δράσεων που αναλαμβάνει διαχρονικά. Με τομείς προτεραιότητας το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία και πολύτιμο αρωγό το ισχυρό εθελοντικό πνεύμα των ανθρώπων της, η εταιρεία θα συνεχίσει τη διεξαγωγή δράσεων που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

H ΕLPEN στήριξε τον 9ο Διάπλου της Σύμπλευσης

Η ELPEN υπήρξε για μια ακόμη χρονιά αρωγός στο έργο της Σύμπλευσης, συμμετέχοντας στον 9ο Διάπλου 2023 και επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στους κατοίκους των ακριτικών νησιών.

Με τη συμβολή της, η Σύμπλευση κάλυψε ανάγκες που αφορούσαν σε έργα εξοπλισμού και υποδομών. Ειδικότερα, ενίσχυσε τον εξοπλισμό των γιατρών της με την απόκτηση ενός ακτινολογικού μηχανήματος για το οδοντιατρικό της ιατρείο, με στόχο την παροχή των πλέον εξειδικευμένων και σύγχρονων εξετάσεων στους νησιώτες. Επιπλέον, τοποθέτησε στέγαστρο για το ασθενοφόρο της Δονούσας.

Ο 9ος Διάπλους της Σύμπλευσης πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 27 Απριλίου μέχρι 7 Μαΐου 2023 σε οκτώ μικρά ακριτικά και απομονωμένα νησιά της χώρας μας. Τα 12 φουσκωτά σκάφη του επισκέφθηκαν τα νησιά Σίκινο, Δονούσα, Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Φούρνους, Θύμαινα και Ικαρία, καλύπτοντας συνολικά 375 ναυτικά μίλια.

Με έτος ίδρυσης το 2014 η Σύμπλευση είναι μία Aστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία που έχει σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, οργανώνει δράσεις, όπου παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και δημιουργεί έργα υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες και βελτιώνει τις εκπαιδευτικές υποδομές των τοπικών κοινωνιών.