Στις 03 Ιουνίου 2023, στα πλαίσια του συνεδρίου της Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), είχαν καλεστεί να συμμετάσχουν σε στρογγυλό τραπέζι οι Πρόεδροι των σημαντικότερων οργανώσεων εκπροσώπησης συνεταιρισμών της Ελλάδος, δηλαδή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), της Ε.Σ.Τ.Ε. (Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος), της Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών) και της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι παρουσιάστηκε πρόταση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των ανωτέρω οντοτήτων καθώς και το σχετικό προσχέδιο.

Είκοσι μέρες μετά, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση των ανωτέρω οργανώσεων εκπροσώπησης συνεταιρισμών της Ελλάδος, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσία του Ariel Guarco, Προέδρου της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Cooperative Alliance) και άλλων καλεσμένων όπως η νομικός Ιφιγένεια Δουβίτσα, μέλος του νομικού τμήματος της ICA και o Λουκάς Μπρέχας, συντονιστής του Δικτύου ΚΑΠΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας για την συνεργασία συνεταιρισμών διαφορετικών τομέων, επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο του προσχέδιου χωρίς να υπάρξει καμία ουσιώδη διαφοροποίηση, υπογράφθηκε το μνημόνιο συνεργασίας ενώ συζητήθηκε επίσης και το ποιο θα πρέπει να
είναι το αμέσως επόμενο βήμα.

Γνωρίζοντας πως για την αντιμετώπιση του έντονου οικονομικού ανταγωνισμού σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και για την επίτευξη σημαντικών θεσμικών στόχων απαιτείται η συνεργασία όχι μόνον των συνεταιρισμών που ασκούν την ίδια δραστηριότητα αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών που επιχειρούν σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, οι συνεταιρισμοί της Ελλάδος, μετά από πολλές δεκαετίες, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πλέγμα συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή έχει κοινό ορίζοντα που δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.