Όριο στο μηνιαίο κόστος της θεραπείας με ινσουλίνη όρισε η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κατακραυγή στις ΗΠΑ για μια ουσία από την οποία εξαρτώνται εκατομμύρια ασθενείς.

Το κόστος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 35 δολάρια τον μήνα, κατά την εταιρεία, η οποία ετοιμάζεται να μειώσει μέσα στη χρονιά ως και 70% την τιμή σε δύο από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενες μορφές.

Η λιανική τιμή του φιαλιδίου, δηλαδή για όσους το αγοράζουν χωρίς να είναι ασφαλισμένοι, φτάνει τα 275 δολάρια (258 ευρώ). Μέσα σε 20 χρόνια η τιμή έχει αυξηθεί κατά 1200%.

Πέρυσι, όπως αναφέρει το BBC, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ορίσει στα 35 δολάρια το μηνιαίο κόστος της θεραπείας, αλλά μόνο για όσους καλύπτονταν από συγκεκριμένα ασφαλιστικά προγράμματα του Δημοσίου. Όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση καλούνται να πληρώσουν πολλά περισσότερα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να χαιρετήσει την κίνηση της Eli Lilly, λέγοντας ότι είναι «τεράστια είδηση». Κάλεσε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της εταιρείας και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει για όλους ανώτατο όριο στην τιμή της ινσουλίνης στα 35 δολάρια τον μήνα, μια πρόταση που δεν πέρασε από το Κογκρέσο.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι διαβητικοί είναι πάνω από 37 εκατομμυρία (περίπου ένας στους δέκα κατοίκους), ενώ οκτώ εκατομμύρια είναι όσοι χρειάζονται ινσουλίνη τακτικά. Για πολλούς ασθενείς το κόστος ανά μήνα ανέρχεται σε εκατοντάδες δολάρια, κόστος σημαντικά μεγαλύτερο από άλλες χώρες.