Στο δυναμικό αποτύπωμα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Δημήτρης Νίκας κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επεσήμανε ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου να λυθούν σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. τα ατιμολόγητα προϊόντα και ότι το 2023 θα είναι μια καλύτερη χρονιά.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου αναφέροντας ότι το οικονομικό του αποτύπωμα είναι της τάξης των 2 δισεκατομμύρια ευρώ (πωλήσεις), ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους. Όπως είπε αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για τη δυνατότητα του κλάδου να συμβάλλει στην ανάπτυξη, αν και κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς. Είπε ακόμη ότι τα παραπάνω αποτελούν κάποια πρώτα στοιχεία έρευνας για τον κλάδο η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό και θα παρουσιάσει πολλά στοιχεία για να έχουμε πλήρη εικόνα για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ είναι αναγκαία η συμμετοχή του στη συνδιαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος υγείας στη χώρα και μάλιστα μαζί με τη συμμετοχή και των ασθενών. «Πιστεύω ότι ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι ένας κλάδος ο οποίος βρίσκεται στην πρωτοπορία και μαζί με τους υπόλοιπους φορείς πρέπει να συμβάλλει καταλυτικά έτσι ώστε οι στόχοι για καλύτερες συνθήκες στην υγεία να γίνουν πραγματικότητα», σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αφορούν στο clawback που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, στους διαγωνισμούς που λαμβάνουν υπόψη μόνο την τιμή και όχι την ποιότητα ενώ, τόνισε ότι ο κλάδος ζητά τη δημιουργία ενός Οργανισμού Αξιολόγησης της Τεχνολογίας.

Πλεύρης: Προς εξορθολογισμό το clawback

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση για τον εξορθολογισμό του clawback, όμως βασικό προαπαιτούμενο για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει έλεγχος της κατανάλωσης.

«Όσον αφορά στο κομμάτι των αποζημιούμενων προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ κινούμαστε στην προσπάθεια εξορθολογιμού του clawback αλλά και στο μέτωπο των νοσοκομειακών προϊόντων θα κινηθούμε μέσα από την εξέλιξη της ΕΚΑΠΥ σε κεντρικό προμηθευτή με τη διενέργεια διαγωνισμών που θα δίνουν έμφαση όχι μόνο στην τιμή αλλά και στην ποιότητα. Αντίστοιχα με τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών με βάση τα DRGs, ήδη ξεκινά η διαδικασία αυτή στην Κρήτη, θα γίνεται σωστή κατανομή των πόρων στα νοσοκομεία με βάση τις ικανότητες που έχουν».

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες ο ΣΕΙΒ επεσήμανε και και πάλι τα δυο πολύ σημαντικά ζητήματα που δυσχεραίνουν τα χρηματοοικονομικά του κλάδου και αφορούν στον τρόπο εξόφλησης των προμηθευτών. Οι νοσοκομειακές οφειλές και τα ατιμολόγητα υλικά αποτελούν συνεχώς διογκούμενα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες, που δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολύ, παρά τις συζητήσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ συνεχίζουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους πολύ πέραν του καθοριζόμενου από τον Νόμο προσδιορισμένου ορίου, των 60 ημερών, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του χρόνου εξόφλησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ να ανέρχεται στους 10 μήνες, με ορισμένες περιπτώσεις που φτάνουν και ίσως ξεπερνούν το 1 έτος. Παράλληλα, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και ένα άλλο μείζον ζήτημα, αυτό των «ατιμολόγητων υλικών». Πρόκειται για ιατρικά υλικά που παραδίδονται από τους προμηθευτές προς τα νοσοκομεία – με απαίτηση και κύρια ευθύνη των νοσοκομείων – με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει, κατά τα οριζόμενα από τον Νόμο η αντίστοιχη πίστωση και, μέχρι να προσδιοριστεί αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση. Η πρακτική αυτή έχει δημιουργήσει ένα «κρυφό χρέος» της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις προαναφερθείσες καθυστερήσεις πληρωμών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Η χρηματοδότηση της υγείας είναι επένδυση και όχι κοινωνικό κόστος