Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (E.Π.Ι.Ψ.Υ.), την Α’ και τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και την HYGIEIA, τεχνοβλαστό του Ε.Π.ΙΨ.Υ., ανακοινώνουν την έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής στο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Η Ψυχοεκπαίδευση αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση με τρεις βασικές συνιστώσες:

α) την ενημέρωση για τη νόσο,

β) την εκπαίδευση σε δεξιότητες επικοινωνίας, αποτελεσματικής επίλυσης των προβλημάτων, αντιμετώπισης του στρες και βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων και

γ) την υποστήριξη ασθενών και οικογενειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου στην καθημερινή ζωή.

Το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» αποτελεί το μοναδικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που στόχο έχει να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις αρχές και τις τεχνικές της Ψυχοεκπαίδευσης και της Συμπεριφορικής Θεραπείας Οικογένειας και να διευρύνει ουσιαστικά το πεδίο των θεραπευτικών τους δεξιοτήτων και επιλογών.

Απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, φροντιστές σε δομές ψυχικής υγείας) και τελειόφοιτους/απόφοιτους αντίστοιχων σχολών.

Οι διδάσκοντες είναι επίλεκτα και έμπειρα μέλη της Α’ και της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, ανάμεσά τους και ειδικοί που στελεχώνουν τη μονάδα Ψυχοεκπαίδευσης και Υποστήριξης για Χρόνιες και Σοβαρές Σωματικές και Ψυχικές Νόσους στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στο Ερευνητικο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ).

Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις θα διεξάγονται στους χώρους του ΕΠΙΨΥ, Σωρανού του Εφεσίου 2, Αθήνα, κάθε δεύτερη Τετάρτη και θα έχουν διάρκεια 4 ώρες (4.00μ.μ. – 8.30μ.μ.). Η πρακτική άσκηση θα γίνεται στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής».

Με την ολοκλήρωση του Μετεκπαιδευτικoύ Σεμιναρίου, θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης στο γνωστικό αντικείμενο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι η κυρία Μαρίνα Οικονόμου, καθηγήτρια Ψυχιατρικής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής».

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστράτιος Σ. Πατσούρης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 27 Νοεμβρίου 2019.