Στις 5-11 Μαΐου, με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια διοργανώνονται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενημερωτικές δράσεις σχετικά με την καλύτερη κατανόηση της νόσου από το γενικό πληθυσμό, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Εν όψει, λοιπόν, της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια ο Δήμος Ηλιούπολης, έχοντας ως προτεραιότητά του την ενημέρωση των πολιτών για σημαντικά θέματα υγείας και την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, συνδιοργανώνει μαζί με την Ε.Κ.Ε. την Τρίτη 6/5 και την Τετάρτη 7/5 δράσεις ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου σχετικές με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Την Τετάρτη 7/5 και ώρα 19:30 πρόκειται να λάβει χώρα ενημερωτική ομιλία για το ευρύ κοινό με θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Πρόγραμμα ενημερωτικής ομιλίας:

  1. Καρδιακή ανεπάρκεια: Συμπτώματα- ευαισθητοποίηση για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας (Προφίλ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια) Ομιλητής: Τσιάπρας Δ., Αναπληρωτής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ
  2. Καθημερινότητα και διαχείριση των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια- Οργάνωση δικτύου νοσοκομείων εξειδικευμένης φροντίδας, Εκπρόσωπος Ε.Κ.Ε.
  3. Τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια- μεταμόσχευση, Ομιλητής: Αδαμόπουλος Σ. τ. Διευθυντής και νυν Σύμβουλος Μονάδος Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μονάδος Μεταμοσχεύσεων – Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς, Ωνάσειο Νοσοκομείο

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα κλινικό σύνδρομο που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της καρδιάς να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αντλία για να τροφοδοτήσει με αίμα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, με συχνότερο τη στεφανιαία νόσο. Άλλες συχνές αιτίες είναι η αρτηριακή υπέρταση, οι βαλβιδοπάθειες, αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή κ.λπ.

Αυτό που χαρακτηρίζει την καρδιακή ανεπάρκεια είναι συγκεκριμένη συμπτωματολογία (εύκολη κόπωση, δύσπνοια, οιδήματα κάτω άκρων κ.ο.κ.) και στη συνέχεια με μία σειρά παρακλινικών ελέγχων τεκμηριώνεται η διάγνωση και η αιτιολογία. Είναι μία συχνή πάθηση– εκτιμάται ότι περίπου το 1-2% του ενήλικου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, ποσοστό που ανέρχεται σε >10% στα άτομα άνω των 70 ετών. Αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές νόσους με υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά νοσηλείας και επανεισαγωγών στα νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, είναι ένας σημαντικός παράγοντας οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, αφού λόγω της χρόνιας φύσης της νόσου απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση, επαναλαμβανόμενες νοσηλείες, πολυφαρμακία και σε κάποιες περιπτώσεις εξειδικευμένες θεραπείες.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια και την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου. Η πρώιμη ανίχνευση καρδιοπαθειών μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό της συχνότητας της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (και στη συνέχεια και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία) κάθε χρόνο ορίζουν μία εβδομάδα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Καρδιακή Ανεπάρκεια, διοργανώνοντας ενημερωτικές ομιλίες και άλλες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Η ευχάριστη μέθοδος που γαληνεύει τους ασθενείς και μειώνει τις πιθανότητες νέας νοσηλείας

Βαρηκοΐα: Πώς συνδέεται η απώλεια ακοής με την καρδιακή ανεπάρκεια

Ο απροσδόκητος παράγοντας που απειλεί την καρδιά των γυναικών