Η ενότητα δράσεων «ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ» μπαίνει στον έκτο κύκλο της, προτρέποντάς μας να εγκαταλείψουμε βλαπτικές συνήθειες και να δούμε τη ζωή με «μια άλλη ματιά», με οδηγό τη σκέψη ανθρώπων του Πολιτισμού, που μας προσφέρουν εργαλεία φυσικής και πνευματικής ενδυνάμωσης.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημειώνει: «Στόχος των δράσεών μας είναι να ανθίσουμε με νέα δύναμη και με όπλα μας τη γνώση, την εμπειρία και τη δική μας θέληση. Αν αφουγκραστούμε τη φύση και συντονιστούμε με τον ρυθμό της, θα εγκαταλείψουμε βλαβερές συνήθειες και θα ζήσουμε καλύτερα και με περισσότερη υγεία. Για την ΑΚΟΣ, ανθίζω σημαίνει ζω σε αρμονία με τη φύση, είμαι σε εγρήγορση με όλες μου τις αισθήσεις και παρών με επίγνωση. Ανθίζω σημαίνει είμαι εξωστρεφής, επικοινωνώ και κοινωνώ τις χαρές της ζωής».

Ο έκτος κύκλος

Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11.00, αίθουσα εκδηλώσεων Domotel, Xenia Volos

«ΑνθίΖουμε με την ΑΚΟΣ στον Βόλο». Το Πήλιο στις τέσσερις εποχές του χρόνου πρωταγωνιστεί στο «ΑνθίΖω», το φωτογραφικό λεύκωμα της Δρος Δέσποινας Κατσώχη και η ΑΚΟΣ ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας με οδηγό τον χάρτη της, για ευζωία και καλοζωία. Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας και ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς και η δημιουργός του Ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής και τελεί υπό την αιγίδα του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου. Οι Πρόεδροί τους κυρίες Κερασία Μπαρτζιώκα, Μαρία Σπανού και Χριστίνα Λαμπροπούλου θα χαιρετίσουν την εκδήλωση. Το «ΑνθίΖω» αποτελεί επιστέγασμα της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς της Δρος Κατσώχη μέσα από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ.

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 17.30, οδός Πλούτωνος, Κεραμικός

«Μεταμόρφωσις». Πώς θα επιτύχουμε την εσωτερική μας μεταμόρφωση; Υπάρχει διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που μεταμορφώνει τον άμορφο πηλό σε έργο Τέχνης; Με οδηγό την φωτογράφο Κάθυ Βολταίρα-και με αφορμή το φωτογραφικό της λεύκωμα με τίτλο «Μεταμόρφωσις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iFocus – ιχνηλατούμε τη διαδρομή στην καρδιά του αθηναϊκού Ελαιώνα, για να συναντήσουμε «κόρες της μοναξιάς», «μαρμαρωμένους πολεμιστές» και άλλους «πρόσφυγες του χρόνου», που θα μας μιλήσουν για τη μεταβολή της ύλης με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Γιατί μπορούμε να πλάθουμε και να βλέπουμε ομορφότερο τον κόσμο γύρω μας.

Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 19.00, πάρκο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

«Συνδεόμαστε με τον εαυτό μας». Η Αγγελίνα Λυκόγιαννη πιστοποιημένη δασκάλα χάθα γιόγκα & μεταφράστρια του βιβλίου «Μούντρες-Η Γιόγκα στα Χέρια σας» της Ελβετίδας Gertrud Hirschi, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, οριοθετεί την νοητική, πνευματική, συναισθηματική και σωματική ανάτασή μας, που οδηγεί στην αυτό-εκπλήρωση και στην αυτογνωσία. Ένα από τα μονοπάτια της περιλαμβάνει και την άσκηση του σώματος μέσα από σοφά φτιαγμένες στατικές θέσεις (ασάνες) που, συνδυασμένες με αναπνευστικές τεχνικές (πραναγιάμα), διαλογισμό και άλλες πρακτικές, που προετοιμάζουν/ εξαγνίζουν την ύλη (το σώμα) προκειμένου να ενωθεί με τον νου. Η ετυμολογία της λέξης (από το σανσκριτικό Yuj), μιλά για την πεμπτουσία της που είναι η Ένωση: του κοσμικού με το ανθρώπινο, της οικουμενικής συνείδησης με την ατομική, του σώματος με τον νου και το πνεύμα. Η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα, μια κοσμογονία που θέτει πανανθρώπινα ερωτήματα και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ…

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο (με σημαντικό πυλώνα την υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και στάσης ζωής) και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους από τη νόσο. Στις δράσεις της συγκαταλέγονται επιστημονικά συνέδρια, έρευνες που σκιαγραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας, πανελλαδικές εκστρατείες ενημέρωσης και εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσημο που προάγουν την αξία της υγιεινής και ισορροπημένης ζωής.