Το παρών στην εκδήλωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου έδωσε η Μαίρη Τζουλάκη, μητέρα του 22χρονου δωρητή οργάνων, Αντώνη Μαυρογιαννάκη, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να προχωρήσει στη δωρεά οργάνων και τονίζοντας τη σημασία της μεταμόσχευσης για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, η κα Τζουλάκη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήθελα να εξιψώσω την ζωή του, να την κάνω να δώσει φως, την στιγμή που για μας ερχόταν το σκοτάδι» είπε, αναφερόμενη στο θανατηφόρο τροχαίο του γιου της, τον περασμένο Αύγουστο. «Όταν γεννιέται ένα μωρό, δίνει χαρά κι ελπίδα στις κοντινές του οικογένειες, που είναι περίπου 4-8. Τόσες περίπου είναι και οι οικογένειες των ανθρώπων που δέχονται μεταμόσχευση» και κερδίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, συμπλήρωσε η κ. Τζουλάκη.

Όπως εξήγησε η μητέρα του Αντώνη, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν, καθώς είχε εγκεφαλική πίεση 90. Ο ίδιος, όμως, χάρισε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους του. «Το παιδί μου κατατάσσεται αμέσως στους αγγέλους και τον μνημονεύουν για πάντα. Έφυγε με σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο, όπως έζησε (…) Η απόφαση της οικογένειας, όποια κι αν είναι, πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους και οι υπόλοιποι να σωπαίνουν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζουλάκη, αναφερόμενη στη δωρεά οργάνων του γιου της.

Τα λόγια της κ. Τζουλάκη συμπληρώνουν την εκστρατεία ενημέρωσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Καμπάνια για τη Δωρεά Οργάνων». Υπενθυμίζεται πως το εγχείρημα της εκστρατείας είχε αφετηρία το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ αναμένεται να «ταξιδέψει» σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τη συνεργασία των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ξεχώρισε κι άλλη μια μαρτυρία, αυτή του λήπτη οργάνων, Αντώνη Γιαλελάκη. Ο κ. Γιαλελάκης είχε λάβει μια διάγνωση, σύμφωνα με την οποία είχε μόλις λίγους μήνες ζωής. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζοντας την αρχική του άρνηση να λάβει το μόσχευμα ενός ασθενή που επρόκειτο να πεθάνει, προχώρησε στη μεταμόσχευση καρδιάς και, έκτοτε, μετρά 21 χρόνια ζωής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την μεταμόσχευση στο Ωνάσειο, ξύπνησε με ένα μοναδικό συναίσθημα, μια μεγάλη αγάπη να τον διαπνέει και να τη προσφέρει. Ο ίδιος χαρακτήρισε το συναίσθημα αυτό το ομορφότερο που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Η πράξη της μεταμόσχευσης τον έκανε να πάρει μια σημαντική απόφαση: Με επιστολή που έστειλε στην οικογένεια του δότη, υποσχέθηκε όλες οι πράξεις του, από τη στιγμή που «μια μάνα ή μια αδερφή κομμάτιασε το παιδί της, για να μου δώσει ζωή να συνεχίσω» να έχουν νόημα και σκοπό. Ο κ. Γιαλελάκης τηρεί την υπόσχεσή του εδώ και 20 χρόνια, υποστηρίζοντας ενεργά το έργο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και μεταδίδοντας το μήνυμα της μεγαλειώδους σημασίας της μεταμόσχευσης.

Πηγή: cretalive.gr