Στην Ελλάδα, από 20 έως 22 Απριλίου, θα γίνει φέτος, το Πανευρωπαϊκό Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Παιδοκαρδιοχειρουργικής, με πλούσιο Επιστημονικό Πρόγραμμα, που, πραγματεύεται τις σπουδαιότερες επιστημονικές εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική παίδων και συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, που, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association, ECHSA) και πραγματοποιείται στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στην Αθήνα προεδρεύει ο Έλληνας Παιδοκαρδιοχειρουργός Δρ Γεώργιος Σαρρής.

Είναι το πρώτο, στην μετά COVID εποχή, Πανευρωπαϊκό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Συνέδριο, που, θα γίνει με φυσική παρουσία όλων των συνέδρων, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα συρρεύσουν στην χώρα μας οι κορυφαίοι παιδοκαρδιοχειρουργοί από όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

Στα θέματα, που θα παρουσιασθούν, συμπεριλαμβάνονται οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση παιδιατρικών ασθενών με οξεία μετεγχειρητική αλλά και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, όπως, νέα εξελιγμένα συστήματα μηχανικής υποστήριξη της κυκλοφορίας, καθώς και νέες προσεγγίσεις στην θεραπεία σύμπλοκων συγγενών καρδιοπαθειών.

Επίσης, θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την επίσημη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας τόσο με την Αμερικανική Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία όσο και με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας.

Ξεχωρίζει το πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Χειρουργικής Προσομοίωσης, στο οποίο χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα εκτυπωμένες καρδιές -που, ετοιμάζονται με βάση τα πραγματικά διαγνωστικά δεδομένα ασθενών, πριν χειρουργηθούν- για την διδασκαλία σε νεότερους χειρουργούς της ιδιαίτερα απαιτητικής χειρουργικής επέμβασης «αντιμετάθεσης των μεγάλων αγγείων», από διεθνώς αναγνωρισμένους έμπειρους παιδοκαρδιοχειρουργούς ως εκπαιδευτές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα θέματα διασφάλισης ποιότητας των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων και της αξιολόγησής τους με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης, μια πραγματική επανάσταση (και) στην Παιδοκαρδιοχειρουργική.

Στην ανάπτυξη των μεθόδων αυτών πρωτοπορεί διεθνώς ο Δρ Σαρρής σε συνεργασία με τον Καθηγητή του ΜΙΤ Δρ Δημήτρη Μπερτσιμά. Θα παρουσιαστούν επίσης διεθνείς οδηγίες για την οργάνωση των Παιδοκαρδιοχειρουργικών Κέντρων, με στόχο τα καλλίτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Μια άλλη σημαντική, για τη χώρα μας, εξέλιξη στον τομέα της καρδιοχειρουργικής, είναι το γεγονός ότι έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία και ήδη λειτουργεί η «Ευρωπαϊκή Βάση Παιδοκαρδιοχειρουργικών Δεδομένων» (ECHSA Congenital Database), η οποία συγκεντρώνει, για επιστημονική ανάλυση, τα αποτελέσματα των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, από τα σπουδαιότερα παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα της Ευρώπης, αλλά και από πολλές άλλες χώρες, που, θα αποτελέσει στο εξής, σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης στα χέρια των παιδοκαρδιοχειρουργών, την οποία θα διευθύνει ο Έλληνας παιδοκαρδιοχειρουργός Δρ Γεώργιος Σαρρής.