Υλοποιώντας το πλάνο των καλοκαιρινών του δράσεων για την εξασφάλιση μονάδων αίματος σε εξωνοσοκομειακούς χώρους, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) διοργανώνει σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Μαϊου, και καλεί νέους και παλαιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της απαιτητικής περιόδου.

Ζητούμενο πιο αναγκαίο από ποτέ είναι η αύξηση των εθνικών αποθεμάτων αίματος για την κάλυψη των καθημερινών και έκτακτων αναγκών των πολιτών.

Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Κατάλληλα διαμορφωμένος ο κήπος του μουσείου

Η εθελοντική αιμοδοσία θα λάβει χώρα στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) και ώρες 10.30-15.30μμ. Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με τοποθέτηση ειδικής τέντας και παράλληλα για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

– χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

– αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

– τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας

– τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως και Παρασκευή 27/5 στα τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (9:00-15.00).

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορεί να προσφέρει αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

– Να είναι 18-65 ετών

– Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

– Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

– Εάν έχει κάνει τατουάζ ή piercing, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ετοιμότητα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Ευλογιά των πιθήκων: Δοκιμές για πιθανά εμβόλια πραγματοποιεί η Moderna

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν, πότε και με ποιο εμβόλιο