Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία στην οποία μπαίνουν πολλές γυναίκες και ζευγάρια. Κάποιοι μέσα από προσωπική εμπειρία και άλλοι μέσα από τον θεραπευτικό τους ρόλο, έχουμε όλοι καταλάβει πόσο επίπονη και επώδυνη είναι μια τέτοια διαδικασία. Το σημαντικό ρόλο της καλής ψυχολογικής κατάστασης της γυναίκας, η οποία συχνά κατακλύζεται από άγχος, αγωνία και αβεβαιότητα. Μέσα σε αυτά το ζευγάρι βιώνει προσδοκίες, ματαιώσεις και απώλειες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η σχέση του, σε μια φάση που το μαζί είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Είναι μια διαδικασία περίπλοκη τόσο στο διαδικαστικό και οικονομικό κομμάτι, όσο και στο ψυχολογικό.

Συχνά τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και οι γιατροί παραβλέπουν ή δεν έχουν τα μέσα να διαχειριστούν το ψυχικό κόστος αυτής της διαδικασίας, τόσο για την κάθε γυναίκα όσο και για τον σύντροφό της και τη σχέση τους. Επώδυνες διαδικασίες, ψυχοφθόρες, κοστοβόρες που αφήνουν έναν ανεξίτηλο ψυχικό αποτύπωμα.

Γνωρίζουμε πως το ψυχολογικό κομμάτι διατηρεί σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της προετοιμασίας, στην ίδια τη διαδικασία, στο σώμα της γυναίκας, στη διατήρηση της ισορροπίας στη ζωή του ζευγαριού.

Στόχος του βιωματικού σεμιναρίου είναι η ψυχική ενδυνάμωση, το μοίρασμα, η διαχείριση του άγχους ως προς τη διαδικασία και την αβέβαιη έκβαση, η διαχείριση της απώλειας και της ματαίωσης της ελπίδας, αλλά και η διαχείριση της θετικής έκβασης και επιτυχίας.

Πιο αναλυτικά οι στόχοι του σεμιναρίου:

  • Αλληλεπίδραση και μοίρασμα
  • Ενδυνάμωση
  • Αποκατάσταση εικόνας εαυτού
  • Αναγνώριση και έκφραση αναγκών
  • Διαχείριση άγχους

 

Η συντροφική σχέση

Το βιωματικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο (Σάββατο 2/4, 9/4, 16/4) σε τρεις τρίωρες συναντήσεις στο Μαρούσι (Διεύθυνση: Δολιανής 11, 151 24).

Κόστος Συμμετοχής: 100€/άτομο και 150€/ζευγάρι για τις εννέα ώρες του σεμιναρίου.

Συντονίστριες:

Έρα Μουλάκη, Μάρα Κούρτογλου

Master in clinical Psychology Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ειδικευμένη στη Συστημική θεραπεία

Εκπαιδεύτρια – Επόπτρια Επαγγελματική Σύμβουλος Εφήβων & Ενηλίκων

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6932 904 303 / 6945 753 696