Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν ο άνθρωπος που ετοιμάζει το φαγητό που έχετε παραγγείλει απ’έξω έχει προσβληθεί από τον COVID-19, καθώς ο κίνδυνος να μολυνθείτε από αυτό είναι ελάχιστος, σύμφωνα με την Paula Cannon, καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

«Οι κουζίνες των εστιατορίων θεωρούνται από τα ασφαλέστερα μέρη κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού που βιώνουμε αυτή την περίοδο, επειδή ούτως ή άλλως επιβάλλουν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής έτσι ώστε να αποφύγουν κάποια ενδεχόμενη τροφική δηλητηρίαση. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα το όλο θέμα και παρακολουθούν επισταμένως το προσωπικό τους για συμπτώματα, ενθαρρύνοντας την αυστηρότερη προσκόλληση σε όλες τις διαδικασίες υγιεινής όσον αφορά στο φαγητό», τονίζει η ειδικός.

Ακόμα κι αν ο σεφ που ετοιμάζει την πίτσα, το μπέργκερ ή το σουβλάκι σας νοσεί από τον ιό και βήξει πάνω από το φαγητό σας – «πράγμα που θεωρώ απίθανο να συμβεί», επισημαίνει η Δρ. Cannon – υπάρχουν διάφορα εύκολα επιπλέον tips που μπορείτε να υιοθετήσετε για να νιώθετε ασφαλείς με το φαγητό στο σπίτι.
Για παράδειγμα, η ειδικός αναφέρει ότι είναι εύκολο να σκοτώσετε τον νέο κορωνοϊό μέσω της ζέστης. Έτσι, ζεσταίνοντας το γεύμα σας ξανά στο σπίτι ή διασφαλίζοντας ότι είναι αρκετά ζεστό όταν φτάνει σε εσάς από το delivery, θα σας βοηθήσει να είστε πιο σίγουροι για την ασφάλειά του.

Αν εξακολουθείτε να νιώθετε ανασφάλεια, αγοράστε το φαγητό που θα φάτε την επόμενη μέρα και αποθηκεύστε το στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Όπως η ζέστη, έτσι και ο χρόνος, σκοτώνει τον νέο κορωνοϊό.

Τέλος, αν ανησυχείτε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται στη συσκευασία των τροφών που αγοράζετε ή παραλαμβάνετε απ’έξω, φροντίστε να μεταφέρετε το φαγητό σας σε δικές σας καθαρές συσκευασίες και να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν την κατανάλωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και διατροφή: Τι να τρώμε και να μην τρώμε κατά το διάστημα παραμονής στο σπίτι

Κορωνοϊός -Τρόφιμα: Νωπά ή συντηρημένα; Ζωικά ή φυτικά; Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές

Κορωνοϊος: Προειδοποιήσεις για διατροφικές ελλείψεις διεθνώς από ΟΗΕ, ΠΟΥ και ΠΟΕ