Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα λαχανικά, όσο λιγότερο μαγειρεύεται η μελιτζάνα, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά. Κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), πράγμα που ωφελεί και την καλή ουροποιητική λειτουργία του ατόμου που τις καταναλώνει.

Μερικές από τις βασικότερες θεραπευτικές ιδιότητες της μελιτζάνας είναι εξαιρετικά σημαντικές:

– Η κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, συνολικής θνησιμότητας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
– Η κατανάλωσή της βελτιώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά και αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού.
– Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή, και κυρίως της ουσίας νασουσίνης, η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
– Η αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών (πολυφαινόλες στο δέρμα της μελιτζάνας) έχει συσχετιστεί με την σημαντικά χαμηλότερη πίεση, επειδή διευκολύνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφεύγονται ψυχικές διαταραχές και βελτιώνεται η μνήμη.
– Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
– Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών.
– Το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
– Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφά το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα / Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης – Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ