Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον καφέ, στα δημητριακά ή ακόμη και στα μήλα, θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά από επικίνδυνους σπασμούς στις στεφανιαίες αρτηρίες; Κι όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Toho στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τους Kento Yoshioka, Keisuke Obara και Yoshio Tanaka, ανακάλυψαν ότι το φερουλικό οξύ, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, μπορεί να προσφέρει διπλή προστασία από τέτοιους σπασμούς που σχετίζονται με καρδιακές προσβολές.
Τι είναι το φερουλικό οξύ και πώς δρα;
Το φερουλικό οξύ είναι μια φυσική φαινολική ένωση που βρίσκεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα (όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια), λαχανικά και καφέ. Είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacological Sciences, δείχνει ότι έχει και ένα πολύ συγκεκριμένο καρδιοπροστατευτικό ρόλο: μπορεί να προλάβει τους στεφανιαίους σπασμούς, που μπορεί να προκαλέσουν διαλείπουσα ή πλήρη απόφραξη της στεφανιαίας κυκλοφορίας, οδηγώντας σε ισχαιμία του μυοκαρδίου ή ακόμη και σε καρδιακή προσβολή.
Η ομάδα των Ιαπώνων επιστημόνων μελέτησε τη δράση του φερουλικού οξέος σε χοίρους, ένα πειραματικό μοντέλο με καρδιολογική φυσιολογία παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου. Η επιλογή αυτή επέτρεψε την πιο αξιόπιστη αξιολόγηση της επίδρασης του συστατικού στο ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα. Τα αποτελέσματα; Εντυπωσιακά.
Διπλή δράση για μεγαλύτερη προστασία
Όπως διαπιστώθηκε, το φερουλικό οξύ δρα σε δύο βασικά επίπεδα:
Αναστολή διαύλων ασβεστίου: Οι δίαυλοι ασβεστίου είναι «θύρες» στα κύτταρα που επιτρέπουν την είσοδο ασβεστίου, προκαλώντας τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των αρτηριών. Το φερουλικό οξύ εμποδίζει αυτή τη διαδικασία, μειώνοντας τη σύσπαση και επιτρέποντας μεγαλύτερη αγγειακή διαστολή.
Αναστολή φωσφορυλίωσης μυοσίνης: Εκτός από την αναστολή των διαύλων, το φερουλικό οξύ αναστέλλει και τη φωσφορυλίωση της ελαφριάς αλυσίδας της μυοσίνης, μιας πρωτεΐνης – κλειδί για τη μυϊκή συστολή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει συστολές των λείων μυών των αγγείων ακόμη και όταν οι δίαυλοι ασβεστίου έχουν ήδη ανασταλεί με φάρμακα. Το ότι το φερουλικό οξύ επεμβαίνει και σε αυτήν τη μηχανιστική οδό, το κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς προσφέρει διπλή προστασία από τις αγγειοσυσπάσεις.
Η μελέτη συνέκρινε το φερουλικό οξύ με τη διλτιαζέμη, ένα γνωστό φάρμακο για τον στεφανιαίο σπασμό. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το φερουλικό οξύ ήταν πιο αποτελεσματικό έναντι των περισσότερων χημικών ερεθισμάτων, αν και λιγότερο αποτελεσματικό σε συστολές που προκαλούνται αποκλειστικά από κάλιο. Αυτό υποδηλώνει ότι το φερουλικό οξύ δρα μέσω ενός ευρύτερου μηχανισμού από τη διλτιαζέμη, και προσφέρει πιο ολιστική προστασία.
Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή ζωή;
Παρότι το φερουλικό οξύ υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, η περιεκτικότητά τους δεν επαρκεί για να επιτευχθούν οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αποτελεσματικές δόσεις κυμαίνονται από 100 έως 500 mg ημερησίως, ποσότητα που δύσκολα καλύπτεται μόνο μέσω της διατροφής.
Σε αυτό το σημείο έρχονται τα συμπληρώματα φερουλικού οξέος, που προσφέρουν αυτές τις συγκεντρώσεις και θεωρούνται ασφαλή ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Αν ανήκετε στα άτομα με ιστορικό στους σπασμούς των στεφανιαίων αρτηριών ή αν απλώς θέλετε να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία με φυσικά μέσα, αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο λήψης τέτοιων συμπληρωμάτων.
Το μέλλον της φυσικής καρδιοπροστασίας
Η έρευνα αυτή φωτίζει μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς τη χρήση φυσικών συστατικών με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης για την πρόληψη σοβαρών καρδιολογικών επεισοδίων. Αν και απαιτούνται επιπλέον μελέτες σε ανθρώπους για την τελική επιβεβαίωση, το φερουλικό οξύ ήδη φαίνεται να ανοίγει νέους δρόμους στη φυσική καρδιοπροστασία, χωρίς παρενέργειες και με τρόφιμα που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι σας.
Διαβάστε επίσης
Το κόκκινο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και δεν παχαίνει