Sponsored Content 


Χρόνιος κοιλιακός πόνος, φούσκωμα και ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου είναι μόνο μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια επίμονη γαστρεντερική διαταραχή, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ακριβής αιτία για την εμφάνιση του συνδρόμου παραμένει αδιευκρίνιστη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν, ωστόσο, μια πιθανή αλληλεπίδραση εγκεφάλου και εντέρου. Στρεσογόνα γεγονότα, ορισμένες ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος), οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, οι αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα και η γονιδιακή προδιάθεση είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου.

Παρά το γεγονός ότι η διαταραχή είναι σήμερα ευρύτερα γνωστή και αφορά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν περιορισμένες. Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, μια νέα ελληνική μελέτη προσφέρει μια αναζωογονητική προσέγγιση, διερευνώντας τις θεραπευτικές δυνατότητες των ροφημάτων που είναι εμποτισμένα με ένα φυσικό συστατικό, αναγνωρισμένο από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες: Τη μαστίχα Χίου. Πρόκειται για μια ρητίνη, πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και, κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου πήραν μέρος 55 ενήλικες, 44 ετών κατά μέσο όρο, με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου από την Αττική. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες (74,5%) και περίπου οι μισοί (47,3%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η μέση βαθμολογία του δείκτη βαρύτητας συμπτωμάτων ήταν 219 (εύρος 0-500) υποδεικνύοντας ήπια έως μέτρια βαρύτητα, ενώ η μέση βαθμολογία του δείκτη ποιότητας ζωής ήταν 66 (εύρος 34-170, με τις υψηλότερες τιμές να αντιστοιχούν σε χειρότερη ποιότητα ζωής), υποδεικνύοντας μια ήπια επιδείνωση της καθημερινότητας των ασθενών εξαιτίας του συνδρόμου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:

  • στην ομάδα μαστίχας χαμηλής δόσης (ΟΜΧΔ),
  • στην ομάδα ελέγχου χαμηλής δόσης
    (ΟΕΧΔ),
  • στην ομάδα μαστίχας υψηλής δόσης (ΟΜΥΔ) και
  • στην ομάδα ελέγχου υψηλής δόσης (ΟΕΥΔ).

Οι δύο ομάδες (ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ) κατανάλωναν καθημερινά για τρεις μήνες 600 mL ειδικών ροφημάτων, εμπλουτισμένων με το υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου, ενώ οι άλλες δύο (ΟΕΧΔ και ΟΕΥΔ) έλαβαν την ίδια ποσότητα εικονικών ροφημάτων, τα οποία δεν περιείχαν μαστίχα Χίου, αλλά είχαν παρόμοια εμφάνιση, γεύση και άρωμα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η ποιότητα ζωής μετρήθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίων, ενώ οι ερευνητές συνέλεξαν και δείγματα αίματος, προκειμένου να αναλύσουν βιοχημικούς και φλεγμονώδεις δείκτες πριν και μετά την παρέμβαση. Με το πέρας της μελέτης, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν, επίσης, τα ροφήματα ως προς τα χαρακτηριστικά τους.

Σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα και ενισχυμένη ευεξία

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αποκαλυπτικά: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν τα ροφήματα με εκχύλισμα μαστίχας ανέφεραν στατιστικά σημαντική μείωση των βασικών συμπτωμάτων του συνδρόμου, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και δυσαρέσκεια με τις συνήθειες του εντέρου, σε σύγκριση με τις ομάδες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Οι βελτιώσεις επεκτάθηκαν και στους δείκτες ποιότητας ζωής, όπως μείωση της δυσφορίας και των ανησυχιών για την υγεία, καθώς και βελτίωση της εικόνας του σώματος, των κοινωνικών σχέσεων και της σεξουαλικής υγείας.

Παράλληλα, ενώ οι βιοχημικοί δείκτες, όπως η γλυκόζη και η χοληστερόλη παρέμειναν αμετάβλητοι, οι ομάδες που κατανάλωσαν το εκχύλισμα μαστίχας παρουσίασαν ευνοϊκές τάσεις στη φλεγμονή (μειωμένα επίπεδα ιντερλευκίνης-6) και στο οξειδωτικό στρες (αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του ορού), γεγονός που υποδηλώνει ένα ευρύτερο, συστηματικό όφελος.

Ασφαλές, ανεκτό και καλά αποδεκτό

Ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν η ευρεία αποδοχή των ροφημάτων μαστίχας. Οι συμμετέχοντες σε όλες τις ομάδες επαίνεσαν τη γεύση, την υφή και το άρωμά τους, ενώ πολλοί δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν πρόθυμα την κατανάλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Ένα παραδοσιακό φάρμακο σε σύγχρονη μορφή

Η θετική αξιολόγηση των ροφημάτων από τους συμμετέχοντες είναι κομβική, σηματοδοτώντας μια εύκολη, ευχάριστη και αποτελεσματική, σε βάθος χρόνου, θεραπευτική λύση. Πλήθος στοιχείων δείχνει ότι οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να είναι ασυνεπείς ή να εγκαταλείψουν εντελώς θεραπείες που προκαλούν παρενέργειες ή δυσφορία.

Το «κλειδί», επομένως, για την επιτυχή μείωση των συμπτωμάτων που καταγράφηκε στη μελέτη ήταν τα ροφήματα που χρησιμοποιήθηκαν: Το Mastiqua Mediterranean Sparkling Drink και το Mastiqua Greek Lemonada. Τα δροσιστικά ανθρακούχα ροφήματα με βάση το μαστιχόνερο συνδυάζουν επιτυχώς τα θεραπευτικά οφέλη της μαστίχας με την ενυδάτωση, την ευχάριστη γεύση και το ανθρακικό, χαρίζοντας την αίσθηση των αγαπημένων μας αναψυκτικών, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες. Τα οφέλη των ροφημάτων Mastiqua, άλλωστε, δεν περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων, αλλά συνέβαλαν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της καθημερινότητας συνολικά.

Πριν καταφύγετε, λοιπόν, σε φαρμακευτικές λύσεις, που συνοδεύονται συνήθως από ανεπιθύμητες παρενέργειες, δοκιμάστε το Mastiqua. Η βολική και απολαυστική μορφή του το καθιστά μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στη διατροφική εργαλειοθήκη για τη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Καθώς η ζήτηση για ασφαλείς, φυσικές λύσεις υγείας συνεχίζει να αυξάνεται, το Mastiqua αντιπροσωπεύει μια μοναδική συγχώνευση της αρχαίας παράδοσης και της σύγχρονης επιστήμης ευεξίας. Για τα άτομα που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προσφέρει έναν ήπιο, αποτελεσματικό και εύγευστο τρόπο για τη σωματική και ψυχική ανακούφιση από το «βάρος» του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου – μια γουλιά αφρώδους γεύσης κάθε φορά.