Αποτελεί για πολλούς λύση ενέργειας σε μια γεμάτη και απαιτητική καθημερινότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν, όμως, τώρα ότι η ταυρίνη δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, καθώς νεότερα ερευνητικά στοιχεία τη συνδέουν με όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ανακάλυψε ότι η ταυρίνη -ένα φυσικό αμινοξύ- μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό «καύσιμο» για τα λευχαιμικά κύτταρα, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα του μυελού των οστών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο Nature, υποδηλώνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ταυρίνης μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ορισμένων αιματολογικών καρκίνων, κάνοντας για παράδειγμα τη λευχαιμία πιο επιθετική και πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

Η ταυρίνη απαντάται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και εμπλέκεται σε διάφορες διεργασίες, όπως η ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα, ο έλεγχος της φλεγμονής και η υποστήριξη της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Βρίσκεται, επίσης, στο κρέας και στα ψάρια και χρησιμοποιείται ευρέως σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της εγρήγορσης και την καταπολέμηση της κόπωσης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, τα συμπληρώματα ταυρίνης συνιστώνται μερικές φορές σε ασθενείς με λευχαιμία που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθήσουν στη μείωση των παρενεργειών. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η εν λόγω συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου. «Ίσως ήρθε η ώρα να ζυγίσουμε προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη της συμπληρωματικής χορήγησης ταυρίνης σε ασθενείς με λευχαιμία», επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Καύσιμο» για την καρκινογένεση

Η μελέτη διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ταυρίνη συμπεριφέρεται στο περιβάλλον του μυελού των οστών. Οι ερευνητές εισήγαγαν ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να εκφράζουν το γονίδιο SLC6A6, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της ταυρίνης. Ανακάλυψαν ότι ορισμένα υγιή κύτταρα στο μυελό των οστών παράγουν ταυρίνη, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται από το γονίδιο SLC6A6 στα λευχαιμικά κύτταρα. Αυτή η εισροή ταυρίνης ενεργοποιεί τα καρκινικά κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκόλυση, όπου η γλυκόζη διασπάται για να παρέχει «καύσιμο» για την ταχεία κυτταρική διαίρεση. Το αποτέλεσμα: Πιο επιθετική και ταχέως αναπτυσσόμενη λευχαιμία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ταυρίνη αναγνωρίζεται ως μεταβολικός παράγοντας επιδείνωσης της λευχαιμίας. Δεδομένου ότι η ασθένεια προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, προκαλώντας σημαντικό αριθμό θανάτων, τα νέα αυτά ερευνητικά συμπεράσματα είναι βαρύνουσας σημασίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η δρ. Jeevisha Bajaj, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης από το Ινστιτούτο Καρκίνου Wilmot, είπε: «Είναι ζωτικής σημασίας να μελετηθεί πώς τα επίπεδα ταυρίνης επηρεάζουν τους ασθενείς με λευχαιμία και να διερευνηθούν στρατηγικές για τον αποκλεισμό της πρόσληψής της από τα καρκινικά κύτταρα».

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν εάν η ταυρίνη τροφοδοτεί κι άλλους καρκίνους. Μια μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη παρακολουθεί τα εντερικά βακτήρια που παράγουν υδρόθειο, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για φλεγμονή και ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου, επιχειρώντας να αξιολογήσει κατά πόσον η καθημερινή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μεταβάλλει το εντερικό μικροβίωμα.

Έκκληση για προσοχή

Ενώ η ταυρίνη θεωρείται γενικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες, η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Δεδομένης της δυνατότητάς της να επιδεινώσει ορισμένους καρκίνους, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη προσεκτικής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και συμπληρωμάτων ταυρίνης, ειδικά απ’ όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ή έχουν ήδη διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

Το δημοφιλές πρόσθετο σε συμπληρώματα και ενεργειακά ποτά που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Τα δημοφιλή ποτά που εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την καρδιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας