Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, καταπολεμούν τις φλεγμονές, εντάσσονται στα πανάρχαια γιατροσόφια που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο και οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν πού οφείλονται οι παραδοσιακά διαπιστωμένες ευεργετικές τους δράσεις. Επιπλέον έχουν δεσπόζουσα θέση στη μαγειρική, φήμη ως δυναμωτικά, γιατροσόφια, αλλά και αφροδισιακά. Εάν δεν τα καταναλώνετε ήδη, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.

Κουρκουμάς ο θαυματουργός
Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους για περισσότερα από 4000 χρόνια με ενδείξεις για τα πεπτικά προβλήματα και τη μείωση των φλεγμονών. Έχει μελετηθεί εκτενώς και θεωρείται ότι η κουρκουμίνη που περιέχει έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Όσο για το κάρυ – που περιέχει κουρκουμά- έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών και έχει συσχετιστεί με την προστασία του εγκεφάλου, αλλά και της καρδιάς, με την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας καθώς και με αντικαρκινική δράση. Πασπαλίστε σκόνη κουρκουμά στις συνταγές σας και θα μας θυμηθείτε.

Κύμινο το τονωτικό
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητές του το κύμινο χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα (παραδοσιακό, ινδικό, θεραπευτικό σύστημα με ρίζες από το 3.000 π.Χ) ως τονωτικό που χαρίζει ευεξία. Αλλά και στις μεσογειακές χώρες θεωρείται από τα κορυφαία μπαχαρικά όσον αφορά τον αντιοξειδωτικό του ρόλο – γίνονται μάλιστα έρευνες για να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων. Είναι ωφέλιμο για τον μεταβολισμό και προστατεύει το πεπτικό. Μην ξεχάσετε να βάλετε στα σουτζουκακια!

Κανέλλα η αντιοξειδωτική
Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τα παθογόνα βακτήρια. Επιπλέον bonus: προσθέτοντάς την στα γεύματά σας μειώνεται η λαχτάρα για γλυκό. Ο λόγος; Οι έρευνες υποστηρίζουν την αντιδιαβητική της δράση. Η κανέλλα φαίνεται ότι ενεργοποιεί την έκκριση της ινσουλίνης, τουλάχιστον σε πειράματα σε ποντίκια, αλλά και σε ανθρώπους με διαβήτη που λάμβαναν αγωγή η προσθήκη κανέλας φάνηκε ότι μειώνει τις τιμές της γλυκόζης του αίματος σύμφωνα με γερμανική έρευνα. Ρίξτε μπόλικη κανέλλα στον καπουτσίνο λοιπόν και μη χάσετε ευκαιρία να τη χρησιμοποιείτε στην μαγειρική – οπωσδήποτε ξυλάκι κανέλας στον κιμά για το παστίτσιο!