Μια διατροφή με επίκεντρο τις φυτικές πηγές τροφίμων δεν ευνοεί μόνο το περιβάλλον, αλλά και διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα οφέλη αυτά φαίνεται πως επεκτείνονται περαιτέρω στους άντρες και ειδικότερα σε όσους διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

Πιο συγκεκριμένα, ένα πλάνο διατροφής που περιορίζει το κρέας και τα γαλακτοκομικά αλλά είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς (plant-based) αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, καθώς παρατηρήθηκε λιγότερη στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων και άλλες κοινές παρενέργειες που παρατηρούνται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer.

Η νέα αυτή μελέτη θεωρείται και η πρώτη του είδους της, η οποία αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος με βάση τη διατροφή. Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε ήδη διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου εξαρχής.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

Η ανάλυση, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman και της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, αφορούσε σε περισσότερους από 3.500 άντρες με καρκίνο του προστάτη από μια εν εξελίξει έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που ξεκίνησε το 1986 και σχεδιάστηκε για να κατανοηθεί καλύτερα πώς η διατροφή επηρεάζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Στην αναζήτηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ της φυτικής διατροφής και της υγείας των ασθενών με καρκίνο, η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη της το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και πολλούς άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Ταξινομώντας τους ασθενείς σε πέντε ομάδες με βάση το ποσοστό των φυτικών έναντι των ζωικών τροφών που οι άνδρες δήλωσαν ότι καταναλώνουν, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε τα περισσότερα φυτικά προϊόντα σημείωσε 8% έως 11% καλύτερη βαθμολογία σε μετρήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε τα λιγότερα.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν έως και 14% καλύτερες βαθμολογίες για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, με λιγότερες περιπτώσεις ακράτειας, απόφραξης και ερεθισμού. Επιπλέον, συγκρίνοντας την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών τροφίμων με τη χαμηλότερη, διαπιστώθηκαν έως και 13% καλύτερες βαθμολογίες στην ορμονική υγεία (η οποία αξιολογεί συμπτώματα όπως η χαμηλή ενέργεια, η κατάθλιψη και οι εξάψεις).

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε όσους αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και άλλες κοινές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες. Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους, με ταυτόχρονη μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών, είναι ένα απλό βήμα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ουρολόγος Δρ Stacy Loeb, καθηγήτρια στα Τμήματα Ουρολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο NYU Langone Health.

Για την εξαγωγή των δεδομένων, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη απαντούσαν σε ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια σχετικά με τα είδη των τροφίμων που κατανάλωναν και σε ποιες αναλογίες. Αντίστοιχα, κάθε δύο χρόνια μια άλλη δημοσκόπηση αξιολογούσε τη συχνότητα ακράτειας, τις δυσκολίες διατήρησης της στύσης και τα προβλήματα με το έντερο, την ενέργεια και τη διάθεση, μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων υγείας.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οποιασδήποτε φυτικής τροφής συνδέεται με καλύτερη σεξουαλική υγεία, υγεία ούρων και ζωτικότητα, ανεξάρτητα από δημογραφικούς παράγοντες, διαφορές στον τρόπο ζωής ή ιστορικό άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης.

Όπως σημειώνει η Δρ Loeb, οι περισσότεροι από τους ασθενείς (πάνω από το 83%) είχαν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ όλοι όσοι συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη είχαν πρώιμες μορφές της νόσου που δεν είχαν ακόμη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

«Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των πλεονεκτημάτων για την υγεία και το περιβάλλον από την κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών προϊόντων. Αμφισβητούν επίσης σαφώς την ιστορική παρανόηση ότι η κατανάλωση κρέατος ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο» κατέληξε η Δρ Loeb.

Διαβάστε ακόμη:

Δέκα top συμβουλές για την υγεία του προστάτη

Καρκίνος Προστάτη: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο