Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη διατροφή paleo φαίνεται ότι έχουν στο αίμα τους διπλάσια ποσότητα ενός βιοδείκτη που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως υποστηρίζει η πρώτη παγκόσμια μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της διατροφής αυτής στο μικροβίωμα του εντέρου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan University (ECU) συνέκριναν 44 ανθρώπους που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή με 47 άλλους που ακολουθούσαν την παραδοσιακή διατροφή της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, εξέτασαν το αίμα των συμμετεχόντων για να ελέγξουν την ποσότητα της οργανικής ένωσης Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) που βρίσκεται στο έντερο, τα υψηλά επίπεδα της οποίας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπτώσεις στην εντερική υγεία
Η φιλοσοφία της αμφιλεγόμενης δίαιτας paleo στηρίζεται στις πιθανολογούμενες διατροφικές συνήθειες της παλαιολιθικής εποχής, αποκλείει τις τροφές που προστέθηκαν στη σύγχρονη καθημερινότητα απέχοντας κατά συνέπεια από αυτές που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας. Επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, καρπών και λίγων φρούτων, βγάζοντας εκτός διαιτολογίου τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλάτι, την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα έλαια.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Angela Genoni, σημειώνει ότι με δεδομένη την αυξανόμενη δημοφιλία της εν λόγω διατροφής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη γενικότερη υγεία.

«Πολλοί υποστηρικτές της δίαιτας paleo ισχυρίζονται ότι είναι επωφελής για την εντερική υγεία. Αυτή η έρευνα, όμως, δείχνει ότι όσον αφορά στην παραγωγή του TMAO στο έντερο, η εν λόγω δίαιτα μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Βρήκαμε, επίσης, ότι οι πληθυσμοί των επωφελών βακτηριακών ειδών ήταν μικρότεροι στους πιστούς ακόλουθους της διατροφής αυτής, πράγμα που μπορεί να έχει συνέπειες και για άλλες χρόνιες παθήσεις μακροπρόθεσμα, λόγω της μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπεύθυνη η μειωμένη πρόσληψη δημητριακών 
Σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος που το TMAO είναι τόσο αυξημένο στους ανθρώπους που ακολουθούν τη δίαιτα paleo είναι η έλλειψη δημητριακών από το διαιτολόγιο τους. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, υψηλότερες συγκεντρώσεις των βακτηρίων που παράγουν το TMAO στην ομάδα όσων ακολουθούσαν την δίαιτα paleo.

«Η δίαιτα paleo αποκλείει τα δημητριακά, που όλοι γνωρίζουμε πως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών απαραίτητων για την υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Επειδή η TMAO παράγεται στο έντερο, η έλλειψη των δημητριακών μπορεί να αλλάζει τους βακτηριακούς πληθυσμούς, τόσο ώστε να καθιστά δυνατή τη μεγαλύτερη παραγωγή αυτής της ένωσης. Επιπλέον, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος ημερησίως, το οποίο παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή του TMAO, αλλά και τα διπλάσια κορεσμένα λιπαρά, σε σχέση με τα συνιστώμενα επίπεδα», καταλήγει η Δρ. Genoni.