Ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία πολλών καταστάσεων υγείας: το τζίντζερ ή πιπερόριζα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική λόγω της πικάντικης γεύσης του. Εκτός αυτού, όμως, είναι πολλά τα οφέλη που προσφέρει στη συνολική υγεία. Γι΄αυτή του την αξία διατηρεί μια εξέχουσα θέση στην παραδοσιακή κινεζική, ινδική και νοτιοανατολική ασιατική ιατρική.

Ο Alexander Olumese, φαρμακοποιός, συνοψίζει τι κερδίζουμε από την κατανάλωση τζίντζερ, με τη σφραγίδα της επιστήμης.

Ναυτία και πρωινή αδιαθεσία

Το τζίντζερ θεωρείται μια ασφαλής φυσική λύση για τη διαχείριση της ναυτίας. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η πιπερόριζα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις εγκύους, καθώς ανακουφίζει σημαντικά από τη ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, αν και οι επιδράσεις του στον εμετό είναι λιγότερο έντονες.

Φλεγμονή

Ανάμεσα στις πολύτιμες ενώσεις που εμπεριέχονται στο τζίντζερ, η ένωση 6-τζιντζερόλη είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας αντιφλεγμονώδη συστατικά, διότι η χρόνια φλεγμονή θεωρείται πρόδρομος για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη.

Photo: Shutterstock

Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ μπορεί να επεκταθούν στην ανακούφιση των μυϊκών και αρθρικών πόνων. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο στα γόνατα και να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας με ελάχιστες παρενέργειες.

Απώλεια βάρους 

Αν και ο ρόλος του τζίντζερ στη διαχείριση του βάρους βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση, υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν συμπεράνει ότι το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του βάρους και στη βελτίωση παραγόντων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, εφόσον προάγει το αίσθημα του κορεσμού.

Ημικρανίες

Οι προοπτικές της χρήσης του τζίντζερ στη θεραπεία των ημικρανιών είναι ένας τομέας συνεχούς ενδιαφέροντος. Πρώιμες μελέτες εμφανίζουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με το τζίντζερ να ενισχύει ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα των τυπικών φαρμάκων κατά της ημικρανίας.

Πέψη 

Από τις πιο γνωστές θετικές επιδράσεις του τζίντζερ στην υγεία είναι αυτές που προσφέρει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ιστορικά για να βοηθήσει την πέψη και εκτιμάται ότι επιταχύνει την κένωση του στομάχου. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με την αργή γαστρική κένωση.

Διαβάστε επίσης:

Πέψη: Τρία βότανα που καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χώνεψη

Φούσκωμα: Πέντε τροφές που το καταπολεμούν

Το πιπεράτο υπερτρόφιμο που καταπολεμά τη ναυτία και τον πόνο