Σύμμαχος των ατόμων με αυτοάνοση νόσο αποδεικνύονται τα συμπληρώματα τζίντζερ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JCI Insight. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των συστατικών της πιπερόριζας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζήτησαν την επίδραση του συμπληρώματος τζίντζερ στα ουδετερόφιλα, μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και τον σχηματισμό εξωκυττάριων ουδετεροφιλικών παγίδων (NETs) από μια διαδικασία κυτταρικού θανάτου (ΝΕΤωση/NETosis). Τα NETs προάγουν τη θρομβοφλεγμονή και εμπλέκονται στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο λύκος, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος τζίντζερ για επτά ημέρες (20 mg τζιντζερόλης/ημέρα) από υγιείς εθελοντές λειτούργησε ενισχυτικά για την ενδοκυττάρια κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP), έναν δευτερογενή αγγελιαφόρο που καταστέλλει τη ΝΕΤωση.

«Υπάρχουν πολλές ασθένειες στις οποίες τα ουδετερόφιλα εμφανίζονται ασυνήθιστα υπερδραστήρια. Διαπιστώσαμε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της ΝΕΤωσης, μια σημαντική ανακάλυψη αφού ένα φυσικό συμπλήρωμα αποδεικνύεται δυνητικά χρήσιμο έναντι της φλεγμονής και των συμπτωμάτων σε άτομα με πολλές διαφορετικές αυτοάνοσες παθήσεις» σχολίασε η Kristen Demoruelle, MD, Ph.D., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ενώ ο Jason Knight, MD, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έκανε λόγο για την πρώτη έρευνα που φωτίζει του βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις θα αναζητήσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Χάρη στα πρόσφατα ευρήματα όμως και, κυρίως, την αποκάλυψη του μηχανισμού πίσω από την επίδραση της ρίζας στα ουδετερόφιλα, δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης των συμπληρωμάτων ως ουσιαστικό κομμάτι της θεραπείας.

«Δεν υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα με αναγνωρισμένη δράση κατά των υπερδραστήριων ουδετερόφιλων. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ μπορεί πράγματι να συμπληρώσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται ήδη. Στόχος είναι μια περισσότερο εξατομικευμένη στρατηγική ως προς την ανακούφιση των ανθρώπων από τα συμπτώματα» σχολίασε ο Δρ Knight.

Το πλάνο των ερευνητών περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές του τζίντζερ σε ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα όπου τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια αλλά και η COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Τέσσερα top βότανα που ανακουφίζουν

Το σύνδρομο που θεωρείται σπάνιο αλλά αφορά χιλιάδες ανθρώπους

Αυτοάνοσες παθήσεις: Τι να περιορίσουμε για να καθυστερήσουμε την έναρξή τους