Aν και θα θέλαμε πολύ να ξεκινάμε τη μέρα μας με κρουασάν, κουλουράκια και pancakes με σοκολάτα, μακροπρόθεσμα αυτό το διατροφικό πλάνο δεν θεωρείται βιώσιμο για τον οργανισμό μας.

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και θα πρέπει να αποτελείται από θρεπτικές και υγιεινές επιλογές, που θα μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερες ώρες και θα μας δώσει μια ώθηση ενέργειας. Τα καλά νέα είναι πως η οργάνωσή του χρειάζεται μόλις μερικές στρατηγικές επιλογές τροφίμων.

Η διατροφολόγος Frances Largeman-Roth προτείνει να προσθέσετε τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας, για να ενισχύσετε την υγεία σας.

Βρώμη

Δε θα λέγαμε πως είναι και το αγαπημένο συστατικό που λαχταράμε να καταναλώσουμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Ωστόσο, υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι να εντάξουμε τη βρώμη στο πρωινό μας – και να είναι νόστιμη. Και γιατί να μην το κάνουμε, άλλωστε, καθώς είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την πέψη και αυξάνοντας τον κορεσμό, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Εάν την συμπεριλάβετε μάλιστα μέσα σε ένα smoothie με φρούτα, δε θα καταλάβετε τη γεύση της.

Σταφύλι

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του καλοκαιριού θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σας για γλυκό, αλλά και εκείνες του οργανισμού με θρεπτικά συστατικά. Τα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα είδος αντιοξειδωτικού που συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Συν τοις άλλοις, προστατεύει τη μνήμη και μειώνει το λίπος στο ήπαρ, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη. 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και εάν προτιμήσουμε να το καταναλώσουμε από την αρχή της ημέρας μας, θα αργήσουμε να αναζητήσουμε κάποιο σνακ, καθώς θα νιώθουμε πλήρεις για περισσότερη ώρα. Η πρωτεΐνη απαιτεί πολλή ενέργεια για να χωνευτεί και συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού.

Ψωμί ολικής άλεσης

Το τοστ αποτελεί την εύκολη και γρήγορη λύση όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο το πρωί. Γι’ αυτό, μπορούμε να το ενισχύσουμε, αντικαθιστώντας το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως, για μεγαλύτερα οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, βοηθώντας στην ενίσχυση του κορεσμού.

Κολοκυθόσποροι

Δεν αποτελούν τυχαία κορυφαία επιλογή των vegans. Οι κολοκυθόσποροι είναι γεμάτοι με μαγνήσιο, παρέχοντας περίπου το 37% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ανά μερίδα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH). Το μαγνήσιο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων σας και βοηθά το σώμα σας να επεξεργάζεται την πρωτεΐνη που τρώτε.

Σπόροι Chia

Οι μικροί αλλά θαυματουργοί αυτοί σπόροι περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), μια φυτική μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Aυγά

Ακόμα μια καλή και θρεπτική πηγή πρωτεΐνης που θα μας χορτάσει για ώρες αποτελούν τα αυγά. Τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στη ρύθμιση του άγχους.

Διαβάστε επίσης: 

Ο λόγος που πρέπει να τρώτε πρωινό καθημερινά

Ανατροπή: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρώμε πρωινό