Το κουνουπίδι έχει φανατικούς λάτρεις αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Όσοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία ίσως αλλάξουν γνώμη αν διαβάσουν πόσα οφέλη κρύβει αυτό το παντοδύναμο λαχανικό που θωρακίζει την άμυνα, έχει αντικαρκινική δράση και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C, Κ, Β6 και φυλλικό οξύ. Επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μικρή σε θερμίδες – μόλις 25 ανά 100 γρ.. Επίσης περιέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μεταλλικά στοιχεία.

Με τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου και food blogger Gena Hamshaw εξετάζουμε τα πιο σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης κουνουπιδιού.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.  Παράλληλα χάρη στην αφθονία φυτικών ινών προφυλάσσει από πλήθος νόσων όπως οι καρδιαγγειακές και ο διαβήτης. Η συχνή κατανάλωσή του προάγει και την πεπτική υγεία.

Περιέχει χολίνη 

Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο στο νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης. Ενα φλιτζάνι κουνουπίδι παρέχει το 11% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε χολίνη.

Γεμάτο βιταμίνη C και Κ

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και τονώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης περιέχει την λιποδιαλυτή βιταμίνη K που παίζει ουσιαστικό ρόλο στον μεταβολισμό, τη ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα, την θρόμβωση και την επούλωση μετά από τραυματισμό.

Αντικαρκινική δράση

Η κατανάλωση κουνουπιδιού αυξάνει δυο ομάδες αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, τις γλυκοσινολάτες και τις  ισοθειοκυανάτες. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από τον καρκίνο ιδιαίτερα του μαστού, του ορθού, του πνεύμονα και του προστάτη.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Χάρη στο αίσθημα κορεσμού που προκαλεί η κατανάλωσή του το κουνουπίδι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και τον έλεγχο του βάρους.

Διαβάστε επίσης

Το αντικαρκινικό λαχανικό που βοηθά την πέψη και δυναμώνει την μνήμη