Μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης του ορού γάλακτος καθημερινά δεν αυξάνει μόνο τη μυϊκή μάζα όσων επιθυμούν ένα καλογραμμωμένο σώμα, αλλά αναδεικνύεται και ιδιαίτερα οφέλιμη στον έλεγχο του σακχάρου για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτητη τύπου 2, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Όσο μάλιστα τα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη αυξάνονται ανά τον κόσμο, η διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών δίνει τη δυνατότητα της καλύτερης διαχείρισης της νόσου.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care, οι ερευνητές παρακολούθησαν για μια εβδομάδα 18 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έπιναν μια προπαρασκευασμένη δόση χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος (15gr πρωτεΐνης σε 100ml νερό) 10 λεπτά πριν από τα τρία ημερήσια γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Έπειτα, οι ίδιοι συμμετέχοντες λάμβαναν επί μια εβδομάδα μια εικονική δόση πρωτεΐνης. Παράλληλα όμως, διατήρησαν τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Μετά από και τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας της γλυκόζης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της γλυκόζης ήταν καλύτερος την εβδομάδα που οι συμμετέχοντες λάμβαναν το συμπλήρωμα. Πιο συγκεκριμένα, είχαν κατά μέσο όρο δύο ώρες επιπλέον την ημέρα φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την εβδομάδα χωρίς την πρωτεΐνη. Τα ημερήσια επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν 0,6 mmol/L χαμηλότερα, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν το εικονικό συμπλήρωμα.

«Ενώ προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν τα οφέλη αυτής της διατροφικής παρέμβασης, είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε άτομα κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής» επισημαίνει ο δρ. Daniel West, Ανώτερος Λέκτορας και Κύριος Ερευνητής από το Human Nutrition Research Center and Diabetes Research Group στο Πανεπιστήμιο Newcastle.

Τι κρύβεται πίσω από τα θετικά αυτά αποτελέσματα; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λειτουργεί με δύο τρόπους. Από τη μία, επιβραδύνει την πορεία της τροφής από το πεπτικό σύστημα και, από την άλλη, διεγείρει μια σειρά από σημαντικές ορμόνες που εμποδίζουν το σάκχαρο στο αίμα να εκτοξευθεί.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η θετική στάση των συμμετεχόντων: «Τα άτομα καταφέραν να μείνουν πιστοί σε αυτή τη ρουτίνα, γιατί τους άρεσε η ιδέα να έχουν ένα πρακτικό, νόστιμο και μικρό έτοιμο ποτό, που θα μπορούσαν να το πάρουν μαζί τους» συμπληρώνει ο διδακτορικός φοιτητής Kieran Smith, που επίβλεψε την πορεία της γλυκόζης και ανέλυσε τα δεδομένα.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει περαιτέρω τα οφέλη σε μια μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας και για μεγαλύτερη περίοδο έως και έξι μήνες. Στο πλάνο τους περιλαμβάνεται επίσης η δοκιμή άλλων φυτικών πρωτεϊνών σε σκόνη, όπως αρακά και πατάτας.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Τα 3΄ που ρυθμίζουν το σάκχαρο όσο και τα φάρμακα

Μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο