Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Louisville έχουν βρει ένα λιγότερο τοξικό τρόπο χορήγησης φαρμάκων, χρησιμοποιώντας τα φυσικά λιπίδια των φυτών, ιδιαίτερα του γκρέιπφρουτ και του τζίντζερ.

Τα ευρήματά τους αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης καινοτόμων μεθόδων χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών προκειμένου να ξεπεραστούν φυσικά εμπόδια που τίθενται από τον οργανισμό.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Louisville βασίζεται στα εξωσώματα –  εξωκυτταρικά  κυστίδια που προέρχονται από κύτταρα που υπάρχουν σε όλα, σχεδόν, τα ευκαρυωτικά υγρά, όπως το αίμα, τα ούρα, και τις κυτταροκαλλιέργειες, καθώς και τα φυτά. Τα εξωσώματα των φυτών θα έχουν ως σκοπό τη μεταφορά ποικίλων θεραπευτικών φαρμάκων όπως αντικαρκινικά φάρμακα, πρωτεΐνες και αντισώματα. Ο ρόλος των εξωσωμάτων είναι να διασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το πεδίο μελέτης των εξωσωμάτων είναι ανερχόμενο.

Μέχρι σήμερα η τρέχουσα πρακτική ήταν να χρησιμοποιούνται τα πολύ πιο ακριβά στην παραγωγή τους νανοσωματίδια ή λιποσώματα από συνθετικά υλικά, τα οποία σύμφωνα με τον Δρ. Huang-Ge Zhang του τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Louisville μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κυτταροτοξικότητα και χρόνια φλεγμονή.

Τα υπό μελέτη φυτικά εξωσώματα δεν έχουν σύμφωνα με τον Δρ Zhang, τέτοιου είδους προβλήματα και ανεπιθύμητες ενέργειες, τουναντίον ορισμένα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όπως εξηγεί ο ίδιος το πλεονέκτημά τους είναι ότι προέρχονται από γνωστά και βρώσιμα φυτά και καρπούς. Με την κατάλληλη τροποποίηση τα εξωσώματα των λιπιδίων φρούτων μπορούν να στοχεύσουν και να μεταφέρουν φαρμακευτικούς παράγοντες όπως αντικαρκινικά φάρμακα, σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων εντός του σώματος, σύμφωνα με τον Δρ Zhang.

Ο ερευνητής αρχικά είχε πειραματιστεί με ντομάτες και σταφύλια. Ωστόσο μια μέρα τρώγοντας γκρέιπφρουτ συνειδητοποίησε ότι το φρούτο αυτό θα μπορούσε να παράσχει τη δυνατότητα παρασκευής εξωσωμάτων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι ερευνητές βρίσκονται σε συνεργασία με μια εταιρία βιοτεχνολογίας για την εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ έχουν ήδη πατενταριστεί δώδεκα σχετικές πατέντες εξωσωματιδίων.

Οι εν λόγω τεχνολογίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην χορήγηση φαρμάκων βελτιώνοντας την πρόσβαση και τα κόστη, μειώνοντας τις παρενέργειες σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μένει να δούμε σε τι βαθμό η προσδοκία αυτή θα υλοποιηθεί και πράγματι σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας «φυσικής» προέλευσης εξωσωματίδια ικανά να μεταφέρουν πολύτιμα φάρμακα στους ιστούς του σώματος. Μέχρι τότε, το  βέβαιο είναι ότι δεν τρώμε γκρέιπφρουτ όταν παίρνουμε φάρμακα – μια και είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με πλήθος φαρμακευτικών αγωγών και μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους!

Διαβάστε ακόμη 

Κορωνοϊός – Άμυνα: Οκτώ τροφές SOS για δυνατό ανοσοποιητικό

Ήπαρ: Επτά top τρόφιμα που το θωρακίζουν και μειώνουν τα ηπατικά ένζυμα