Ο κουρκουμάς, το χρυσαφένιο μπαχαρικό που έλκει την καταγωγή του από την Ασία και την Κεντρική Αμερική, έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο τρόφιμο για τον άνθρωπο και αξιοποιείται ήδη από την αρχαιότητα.

Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του και πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα κουρκουμινοειδή που περιέχει, αποτελεί μια πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση, η οποία όμως δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Το παραπάνω μειονέκτημα φαίνεται πως μπορεί να υπερκεράσει ο συνδυασμός του κουρκουμά με το ευρέως χρησιμοποιούμενο μαύρο πιπέρι.

Το μαύρο πιπέρι περιέχει το δραστικό συστατικό πιπερίνη, ένα αλκαλοειδές που συναντάται στη σκόνη τσίλι και το πιπέρι καγιέν, το οποίο φέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας, των πονοκεφάλων και στη διαδικασία της πέψης. Επιπροσθέτως και ίσως το πιο σημαντικό, η πιπερίνη ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Ο συνδυασμός κουρκουμά και μαύρου πιπεριού μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα επίπεδα απορρόφησης της κουρκουμίνης  χάρη στη διπλή δράση της πιπερίνης, η οποία:

  • διευκολύνει την κουρκουμίνη να εισχωρήσει μέσα από το εντερικό τοίχωμα στην κυκλοφορία του αίματος
  • μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση της κουρκουμίνης από το ήπαρ, αυξάνοντας τα επίπεδά της στο αίμα

 

Ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χωρίς τις παρενέργειες των τελευταίων, ενώ δεν παραλείπεται να σημειώνεται η δράση της κατά του πόνου και της δυσφορίας.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο κουρκουμάς συμβάλλει στη θεραπεία της αρθρίτιδας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις και πόνο.

Παρόμοιες παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν αποδοθεί και στην πιπερίνη, η οποία απευαισθητοποιεί έναν συγκεκριμένο υποδοχέα πόνου στο σώμα και βοηθά κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της δυσφορίας.

 

Επιπλέον οφέλη για τον οργανισμό

Σύμφωνα με μελέτες, η κουρκουμίνη αποδεικνύεται αποτελεσματική στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου, εμποδίζοντας την εμφάνιση, ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο και καταστρέφοντας καρκινικά κύτταρα.

Παρόμοια αντικαρκινική δράση χαρακτηρίζει και την πιπερίνη, η οποία έχει φανεί σε εργαστηριακά πειράματα ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου.

Τα παραπάνω συστατικά, συνδυαστικά και κατά μόνας, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά έναντι καρκινικών κυττάρων του μαστού,  του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και άλλων.

Τέλος, η κουρκουμίνη συντελεί στη μείωση των σπασμών και του μετεωρισμού του εντέρου, ενώ η πιπερίνη ενισχύει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων στο έντερο, επιταχύνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των δύο συστατικών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κουρκουμάς: Το κίτρινο «χρυσάφι» στη διατροφή μας

Το ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κατοικίδια