Χάνουν τη γεύση τους οι ντομάτες όταν τις βάζουμε στο ψυγείο;

Στο ερώτημα του τίτλου θέλησαν να απαντήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Göttingen. Πως αλλάζει λοιπόν η γεύση της ώριμης ντομάτας όταν φυλάσσεται στο ψυγείο στους 7 βαθμούς Κελσίου ή σε θερμοκρασία δωματίου στους 20 βαθμούς.

Για να απαντήσουν οι ερευνητές ζήτησαν τη βοήθεια έμπειρων και εκπαιδευμένων γευσιγνωστών – ειδικών στην αξιολόγηση της γεύσης των φαγητών. Οι ειδικοί εξέτασαν τη γλυκύτητα, την οξύτητα και την χυμώδη αίσθηση των ντοματών. Το ενδιαφέρον συμπέρασμα της γευσιγνωσίας ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε κάποια άξια λόγου διαφορά στη γεύση της ντομάτας ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσης.

Αντιθέτως αυτό που έκανε τη διαφορά όσον αφορά τη γεύση ήταν η ποικιλία της ντομάτας. Το ζητούμενο λοιπόν σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να καλλιεργηθούν νέες ποικιλίες πιο γευστικής ντομάτας σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Larissa Kanski. Η ίδια συμπληρώνει ωστόσο ότι όσο μικρότερη είναι η διάρκεια αποθήκευσης (αναφερόμενη στη διαδικασία παραγωγής προτού οι ντομάτες φτάσουν στην κουζίνα μας) τόσο το καλύτερο για τη γεύση και τα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ντομάτας.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι λαμβάνονται υπόψιν όλη τη διαδικασία συγκομιδής, η μικρής διάρκειας αποθήκευση ώριμων ντοματών στο ψυγείο δεν επηρεάζει την γεύση τους» ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος καθηγητής Elke Pawelzik.

Πρακτικά πάντως για εμάς τους καταναλωτές το καλύτερο είναι να απολαύσουμε τις ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε αν τις φυλάτε στο ψυγείο φροντίστε να τις βγάλετε λίγο πριν ετοιμάσετε τη σαλάτα για να ζεσταθούν.