Ολοένα και λιγοστεύουν τα ισόβια συμβόλαια στην ελληνική αγορά καθώς οι εταιρείες ανεβάζουν υπέρμετρα τα ασφάλιστρα προκειμένου να καταστούν ασύμφορα για τους παλαιούς ασφαλισμένους και να αντικατασταθούν με ετήσια ανανεούμενα. Τι πρέπει να ξέρουμε για τα συμβόλαια διάρκειας ενός έτους και τι πρέπει να προσέξουμε όταν φθάνει η ημερομηνία ανανέωσής τους.

1. Σε κάθε ετήσια επέτειο η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τις παροχές, τους όρους καθώς και αναπροσαρμόσει τα ασφάλιστρα για το σύνολο των ασφαλισμένων με αυτό το είδος ασφάλισης.

2. Ωστόσο η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τον ασφαλισμένο για τις μεταβολές αυτές ένα (1) μήνα πριν τη λήξη της ετήσιας διάρκειας του ασφαλιστηρίου.

3. Ειδικότερα του γνωστοποιεί το νέο παρεμφερές με αυτό που διέθετε πρόγραμμα, καθώς και τους όρους ασφάλισης, τις παροχές και το ύψος των ασφαλίστρων, προκειμένου ο ασφαλισμένος να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την ασφάλισή του με το νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα χωρίς χρειαστεί να αποδείξει εκ νέου ότι είναι υγιής.

4. Διευκρινίζεται ότι η εταιρεία δεν δικαιούται προβεί στη μονομερή τροποποίηση των όρων, των παροχών και των ασφαλίστρων για οποιοδήποτε ασφαλισμένο.

5. Κατά την ανανέωση τα ασφάλιστρα μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου. Επίσης αντιστοίχως μπορεί να αυξηθεί και το τυχόν επασφάλιστρο.

6. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους παρόχους (θεραπευτήρια , διαγνωστικά κέντρα, κλινικές) των παροχών που προβλέπονται για προληπτικό έλεγχο, επείγουσα ιατρική βοήθεια την Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.α.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο ασφαλισμένος αν δεν μείνει ικανοποιημένος από τους νέους όρους που του προτείνει η εταιρεία του;

Η απόφαση είναι δύσκολη γιατί σαφώς μπορεί να αρνηθεί αλλά στη νέα εταιρία που θα έρθει σε επαφή πρέπει να αποδείξει από την αρχή ότι είναι ασφαλίσιμος, περνώντας από διαγνωστικές εξετάσεις. Αν εν τω μεταξύ έχει επιβαρυνθεί από κάποιες παθήσεις, για παράδειγμα διαβήτη η χοληστερίνη, στη νέα εταιρεία θα εξαιρεθεί από την κάλυψη αυτών των παθήσεων. Το σημαντικότερο κριτήριο λοιπόν για να αποφασίσει κάποιος να αλλάξει εταιρία είναι η υγεία του.