Η ασφαλιστική αγορά τα παλαιότερα χρόνια πρότεινε «πακέτα» στην ασφάλιση υγείας. Η αγορά ενός πακέτου ήταν πιο εύκολη, γιατί οι επιλογές ήταν πάνω- κάτω προκαθορισμένες. Ωστόσο, πολλοί ασφαλισμένοι δεν έπαιρναν τελικά αυτό ακριβώς που χρειάζονταν, καθώς ορισμένοι συνδυασμοί ήταν αδύνατοι. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ήθελε να συνδυάσει τη lux θέση νοσηλείας, με την κάλυψη για νοσηλείες έως 20.000 ευρώ το χρόνο. Κάποιος άλλος, όμως, μπορεί να επιθυμούσε την τρίτη θέση νοσηλείας, σε συνδυασμό με την κάλυψη ως και πολύ υψηλών εξόδων για νοσηλείες, συγκεκριμένα ως 1.000.000 ευρώ το χρόνο.

Σήμερα η ασφάλιση είναι περισσότερο προσωποποιημένη, κομμένη και ραμμένη «α λα καρτ» στις ανάγκες κάθε ασφαλισμένου ώστε να επιλέγει τις καλύψεις που έχει ανάγκη, πληρώνοντας ασφάλιστρο σε ύψος που μπορεί να ανταποκριθεί.

Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας «α λα καρτ» πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα τις εξής καλύψεις οι οποίες μπορούν να συνδυάζονται ανάλογα με τις προτεραιότητες του ασφαλισμένου:

  • Γιατροί & διαγνωστικές εξετάσεις
  • Επείγοντα περιστατικά
  • Νοσηλεία από ασθένεια & ατύχημα
  • Νοσηλεία μόνο από ατύχημα
  • Επιδόματα υγείας
  • Φάρμακα

Από κει και πέρα υπάρχουν και πρόσθετες επιμέρους επιλογές που «κτίζουν» την ασφαλιστική ταυτότητα του ενδιαφερόμενου. Για να αποφασίσει τι αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτόν καλό είναι να συζητήσει πρώτα με τον ασφαλιστή για τις ανησυχίες του για την υγεία στο μέλλον ανάλογα με το οικογενειακό του ιστορικό. Επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες ασφαλιστικές σας καλύψεις του ενδιαφερόμενου, δηλαδή τι καλύψεις του προσφέρει ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας ή τυχόν ομαδικό πρόγραμμα από την εργασία του ασφαλιζόμενου.