Ένα από τα γνωστά θέματα που ενημερώνονται ή αντιμετωπίζουν όσοι αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας είναι οι «περίοδοι αναμονής». Αυτές είναι κάποιο χρονικό διάστημα (2,3 ή και περισσότερα έτη), όπου για κάποιες παθήσεις -οι οποίες καταγράφονται στο συμβόλαιο- εάν εξελιχθούν εντός χρονικού πλαισίου, τότε η εταιρεία δεν καλύπτει τον ασφαλισμένο.
Για παράδειγμα, μπορεί σε κάποιον άνδρα που ασφαλίζεται για πρώτη φορά να θέσει η εταιρεία περίοδο αναμονής για παθήσεις του προστάτη τα 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει πώς μέσα στα τρία χρόνια, εάν χρειαστεί κάποια επέμβαση ή θεραπεία, η εταιρεία δεν τον αποζημιώνει. Ωστόσο, όταν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, τότε θα τον αποζημιώνει για παθήσεις ή και επεμβάσεις στον προστάτη. Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρχουν οι ίδιες προβλέψεις σε μια γυναίκα για γυναικολογικά θέματα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η επιβολή περιόδων αναμονής και δεν αποτελεί θέμα προβληματισμού ή δυσαρέσκειας για την ασφαλιστική εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναιρεί την ισχύ του συμβολαίου, το οποίο καλύπτει καθετί άλλο ανακύψει στον ασφαλισμένο.
Τι ισχύει εν γένει
Η περίοδος αναμονής είναι είτε για όλους τους ασφαλισμένους κατά την έναρξη ενός προγράμματος, είτε αν υπάρχει κατά τον έλεγχο κάποιο ζήτημα υγείας. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν δύο πιθανότητες:
- Με αυτόματη άρση: Μετά την αναμονή χωρίς επανέλεγχο, ισχύει η κάλυψη
- Με επανέλεγχο: Μετά την περίοδο αναμονής, η ασφαλιστική επανελέγχει την κατάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα και αποφασίζει τότε – είτε θα άρει την εξαίρεση είτε θα την μονιμοποιήσει
Γιατί, όμως, τοποθετούνται περίοδοι αναμονής και πως καθορίζονται χρονικά; Αυτό γίνεται από το ιστορικό υγείας που δίνει ο ενδιαφερόμενος στον ασφαλιστή του, το οποίο λαμβάνει έπειτα η ασφαλιστική εταιρεία, προτού χορηγήσει το ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας. Η εταιρεία, λαμβάνοντας την ενημέρωση για το προφίλ υγείας του υποψηφίου προς ασφάλιση, εξετάζει όλα τα στοιχεία και με βάση τα ιατρικά δεδομένα -όπως και την βιβλιογραφία που αφορά συγκεκριμένες ενδείξεις που υπάρχουν -προχωρεί σε τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για την τοποθέτηση περιόδων αναμονής. Επειδή η επιστήμη έχει προχωρήσει, συμπεριλαμβάνεται -εάν χρειαστεί -και η γνώμη ειδικών πραγματογνώμων σε ιατρικά θέματα.
Εάν σε όλη αυτή την διαδικασία εκτιμηθεί ότι ο υποψήφιος προς ασφάλιση έχει πιθανότητα να εκδηλώσει κάποια πάθηση ή ασθένεια, όπου φαίνεται από το ιστορικό του ή τις πρόσφατες εξετάσεις του, τότε η ασφαλιστική αποφασίζει το πόσο χρονικό διάστημα θα είναι η «περίοδος αναμονής» σε αυτό που πιθανόν να εκδηλώσει ο ασφαλισμένος οπότε και δεν τον καλύπτει. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, τότε προχωρεί πλήρως η ασφαλιστική του κάλυψη -εφόσον η εταιρεία δεν αποφασίσει μετά από επανέλεγχο μόνιμη εξαίρεση.
Διαβάστε επίσης
Τι δεν πρέπει να παραλείψετε στο ιατρικό ιστορικό σας όταν κάνετε ασφάλιση υγείας
Έχουν «ψιλά γράμματα» τα ασφαλιστήρια συμβόλαια; Ιδού η απάντηση
Ασφάλιση υγείας: Παρέχει πολυεπίπεδη προστασία σε απρόβλεπτες δαπάνες – Τι πρέπει να γνωρίζετε