Η λιθίαση του ουροποιητικού ορίζεται ως «η παρουσία ενός ή περισσοτέρων λίθων σε οποιοδήποτε σημείο της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού. Οι λίθοι μπορεί να βρίσκονται στους νεφρούς, στους ουρητήρες (τα σωληνάκια που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς προς την ουροδόχο κύστη), στην ίδια την ουροδόχο κύστη ή και στην ουρήθρα. Το μέγεθος των λίθων ποικίλει από λίγα χιλιοστά ως και αρκετά εκατοστά» εξηγεί στο ygeiamou ο κ. Κωνσταντίνος Παίδαρος, Χειρουργός – Ουρολόγος, MD, FEBU, Διευθυντής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Διευθυντής Τμήματος Λιθίασης Metropolitan Hospital.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νεφρολιθίασης είναι ο πόνος του κολικού, μια έντονη κατάσταση που κατά κανόνα οδηγεί τον ασθενή σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

«Σε κάποιες περιπτώσεις νεφρολιθίασης δεν εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του κολικού αλλά κάποιες άτυπες ενοχλήσεις στη νεφρική χώρα σε αραιά διαστήματα, στις οποίες οι ασθενείς δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Έχουμε περιπτώσεις όπου ο λίθος προλαβαίνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις πριν δώσει ιδιαίτερα συμπτώματα. Γι’ αυτό κάθε ενόχληση στη νεφρική χώρα -έντονη ή ήπια- χρήζει διερεύνησης από τον Ουρολόγο» τονίζει ο κύριος Παίδαρος.

Για να τεθεί η σωστή διάγνωση απαιτούνται: α) η λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση, β) απλή ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-κύστης (ΝΟΚ), γ) Υπερηχογράφημα ΝΟΚ, δ) Αξονική τομογραφία κοιλίας, και ε) εξετάσεις ούρων και αίματος.

Πέραν της συντηρητικής αγωγής που δίνεται για την αντιμετώπιση του πόνου, η ουσιαστική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης συνίσταται στη θραύση ή την απομάκρυνση του λίθου με τεχνικές, όπως εξωσωματική λιθοτριψία (η κλασική μέθοδος), Laser λιθοτριψία ή διαδερμική mini λιθοτριψία.

Ασφαλιστική Κάλυψη

Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για την αφαίρεση λίθων του ουροποιητικού μετά από μια χρονική αναμονή ενός έτους. Ο ασφαλισμένος που διαθέτει εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα,  μπορεί να προχωρήσει σε διαγνωστικές εξετάσεις  – ακτινογραφία, υπερηχογραφικός  και αιματολογικός έλεγχος καθώς και εξέταση ούρων – εφόσον υπάρχει παραπεμπτικό από ιατρό.

Η εταιρία μετά την αφαίρεση της συμμετοχής εφόσον αυτή αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και παροχών του εκάστοτε ασφαλιστηρίου, καλύπτει απευθείας σε Συμβεβλημένο Διαγνωστικό Κέντρο το κόστος μέχρι το ανώτατο ετήσιο ποσό που παρέχεται για εξετάσεις. Αν το όριο αυτό ξεπεραστεί, τότε το υπόλοιπο επιβαρύνει τον ασφαλισμένο στο σύνολο του ή παρέχεται μια έκπτωση που μπορεί να φτάνει το 50% όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιριών.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για πιθανές επεμβάσεις όπως η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθου ουρητήρα, η ενδοσκοπική μηχανική ή δι’ υπερήχων λιθοτριψία λίθων ουροδόχου κύστης και η λιθοτριψία ουρητήρων, χαρακτηρισμένες και οι τρεις ως μεσαίες επεμβάσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στον πίνακα επεμβάσεων.

Στις δαπάνες που καλύπτονται εκτός από την διατροφή και το δωμάτιο περιλαμβάνονται οι αμοιβές των ιατρών, του χειρουργού και του αναισθησιολόγου, όπως επίσης και οι εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο και έχουν σχέση με την αιτία εισαγωγής.

Εφόσον, στο ασφαλιστήριο περιλαμβάνεται νοσοκομειακό επίδομα, τότε αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος με ένα χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο, με την ημερήσια αποζημίωση να κυμαίνεται από 10-15 ευρώ και να φτάνει στα 150 ευρώ ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι ο ασφαλισμένος μέσω των εξετάσεων έχει διαγνωστεί με λίθους στο ουροποιητικό, μπορεί να αποταθεί στην ασφαλιστική εταιρία ή στον ασφαλιστικό του σύμβουλο, ούτως ώστε να τον καθοδηγήσουν στα επόμενα βήματα όπως η εισαγωγή του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο για  επέμβαση εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρες στα νεφρά: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης νεφρολιθίασης

Πέτρες στα νεφρά: Το μυστικό για να αποφύγουμε τις υποτροπές

Πέτρες στα νεφρά: Οι ασφαλιστικές καλύψεις της 3ης πιο συχνής πάθησης του ουροποιητικού