Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πάσχουν σήμερα από χαμηλή όραση ή τύφλωση και στους δύο οφθαλμούς τους. Η τέταρτη συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως είναι οι παθήσεις του κερατοειδούς χιτώνα. Στη πλειοψηφία αυτών των παθήσεων η μείωση της όρασης είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αντικατάσταση του κερατοειδούς μέσω μεταμόσχευσης.

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο διάφανος μπροστινός θόλος του ματιού, που επιτρέπει στο φως να εισέρχεται και διαθλά την εικόνα, εστιάζοντάς την στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού. Αυτός ο χιτώνας, πάχους περίπου μισού χιλιοστού, μπορεί να υποστεί βλάβες λόγω διάφορων παραγόντων, όπως δυστροφίες, τραύματα, ή λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να χάσει τη διαφάνειά του και να προκαλέσει μείωση της όρασης, ακόμα και τύφλωση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι πιο συχνές παθήσεις που απαιτούν μεταμόσχευση είναι: η φυσσαλιδώδης κερατοπάθεια που συνήθως εμφανίζεται μετά από επέμβαση καταράκτη, ο κερατόκωνος στις νεαρές ηλικίες, λόγω αστιγματισμού, η θόλωση του κερατοειδούς εξαιτίας μόλυνσης ή τραυματισμού αλλά και λόγω κακής χρήσης των φακών επαφής. Επίσης, ο ιός του έρπητα μπορεί να προσβάλλει τον κερατοειδή με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα οι συχνές μολύνσεις να οδηγήσουν στην ανάγκη για μεταμόσχευση. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η μετατραυματική θόλωση κερατοειδούς και  οι κληρονομούμενες δυστροφίες που εμφανίζονται κυρίως σε μεσήλικες.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τις παθήσεις του κερατοειδούς χιτώνα μετά από μια χρονική αναμονή δύο ετών. Στην συνέχεια αποζημιώνουν για όλα τα έξοδα νοσηλείας συμπεριλαμβανομένων του δωματίου, τροφής καθώς και τις αμοιβές , ιατρών, αναισθησιολόγου και χειρουργού. Στην προκειμένη περίπτωση, καλύπτεται το κόστος του μοσχεύματος και η τοποθέτησή του, όπως επίσης τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό που θα χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Παράλληλα, αποζημιώνεται κάθε είδους εξέταση που θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο και έχει άμεση σχέση με την αιτία εισαγωγής.

Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα για να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα, η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να αποζημιώσει απευθείας το νοσοκομείο βάσει της συμβάσης που ισχύει μεταξύ τους.

Από την πλευρά του, ο ασφαλισμένος θα καλύψει το ποσό που ορίζει η συμμετοχή του με το υπόλοιπο να καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς προτείνουν η συμμετοχή των ασφαλισμένων να κυμαίνεται από 500 με 1.500 ευρώ καθώς με  αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται και πιο χαμηλό ασφάλιστρο. Πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχει περίπτωση ο ασφαλισμένος να μην επιβαρυνθεί καθόλου με το ποσό συμμετοχής, αν υπάρχει ασφαλιστικός φορέας που θα καλύψει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων με ποσοστό μεγαλύτερο του ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Παράλληλα, ο ασφαλισμένος εφόσον προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου του, μπορεί να δικαιούται χειρουργικό επίδομα , με το ύψος του ποσού να καθορίζεται από την βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης. Η μεταμόσχευση του κερατοειδούς χιτώνα περιλαμβάνεται στις μεγάλες οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

Με βάση τα παραπάνω, είνα σημαντικό ο ασφαλισμένος στην περίπτωση μιας προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης να έχει επικοινωνήσει νωρίτερα με την ασφαλιστική του εταιρία, καθώς και να έχει συμβουλευτεί τον προσωπικό του ασφαλιστικό διαμεσολαβητή έτσι ώστε να τον καθοδηγήσει κατάλληλα βάσει των όρων του συμβολαίου του.

Διαβάστε επίσης:

Μεταμόσχευση κερατοειδούς: Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα

Διαβήτης: Το σημείο του σώματος που προειδοποιεί χρόνια πριν για τον κίνδυνο νόσου

Μάτια: 7 σημάδια που αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας