Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μια ετερογενής ομάδα εξετάσεων που περιλαμβάνουν αιματολογικές, υπερηχογραφικές , μικροβιολογικές και σε κάποιες περιπτώσεις πιο εξειδικευμένες γενετικές. «Ο προγεννητικός έλεγχος στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και συνδρόμων μητέρας και εμβρύου, με σκοπό να εξασφαλίσει την καλή τους υγεία, αλλά επίσης να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους γονείς, σχετικά με την ύπαρξη κάποιας νόσου, την πρόγνωσή της και τις πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο.που έχουν σαν στόχο την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης  καθώς και την ασφάλεια του εμβρύου και της μητέρας» αναφέρει στο ygeiamou.gr ο κύριος Ανδρέας Κόμης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Εμβρύου του ΜΗΤΕΡΑ

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν στο πλαίσιο των εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων τους προγεννητικό έλεγχο μια φορά ετησίως με όριο κάλυψης τα 2.000 ευρώ.

Ορισμένες εταιρίες σε συνεργασία με συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει προνομιακά πακέτα τα οποία προορίζονται για ασφαλισμένους με νοσοκομειακά προγράμματα ατομικά ή ομαδικά.

Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν τη διάθεση δωματίων σε προνομιακές τιμές στην περίπτωση τοκετού καθώς και μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν τη γενική αίματος, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, την καμπύλη ζαχάρου όπως και καλλιέργεια κολπικού υγρού για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Πρέπει να επισημάνουμε πως βάσει των αιματολογικών εξετάσεων γίνεται πάντα έλεγχος για ερυθρά, τοξόπλασμα, σύφιλη, ηπατίτιδα B και C.

Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις, καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς χρέωση ή με μεγάλη έκπτωση, βάσει πάντα συμβολαίου, μια σειρά από υπερηχογραφικές εξετάσεις, όπως εκείνη της αρχόμενης κυήσεως αλλά και της  αυχενικής διαφάνειας η οποία θεωρείται σημαντική για να αποκλειστεί ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Η υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς του εμβρύου πραγματοποιείται κατά το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας (11-14 εβδομάδες) και κατά την εξέταση της εμβρυϊκής ανάπτυξης Doppler, αποζημιώνεται και εκείνη ως εξέταση προγεννητικού ελέγχου.

Στο υπερηχογράφημα doppler  παρατηρείται η ανάπτυξη του εμβρύου, του πλακούντα, του αμνιακού υγρού καθώς επίσης οι κινήσεις και η ανατομία του εμβρύου.

Όλες σχεδόν οι ασφαλιστικές εταιρίες βάσει προνομιακών παροχών καλύπτουν το υπερηχογράφημα  β’ επιπέδου κατά το οποίο ελέγχεται κάθε όργανο του σώματος του μωρού καθώς επίσης δίνεται και εκτίμηση της πιθανότητας προώρου τοκετού και ανάπτυξης προ-εκλαμψίας ή υπολειπόμενης εμβρυικής ανάπτυξης.

Πρέπει παράλληλα να σημειώσουμε πως ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνεται στα προγράμματα μητρότητας και τοκετού ως μια σημαντική κάλυψη αν έχει προστεθεί από την ασφαλισμένη στο πρόγραμμα της με μια χρονική αναμονή ενός έτους από την υπογραφή του συμβολαίου.

Διαβάστε επίσης:

Προγεννητικός έλεγχος: Οι απαραίτητες εξετάσεις σε κάθε τρίμηνο της κύησης

Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτει τα έξοδα η ασφάλιση υγείας

Εγκυμοσύνη – Προγεννητικός έλεγχος: Μειώστε το κόστος με ένα ασφαλιστήριο υγείας