«Ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ), χαρακτηρίζεται η νευροπάθεια του μέσου νεύρου, η οποία προκαλεί παραισθησίες, πόνο, αιμωδία και άλλα συμπτώματα στην κατανομή του μέσου νεύρου» εξηγεί στο ygeiamou η κυρία Ελένη Κομνηνού, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

Η ειδικός εξηγεί ότι «κυρίαρχο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι οι διαλείπουσες αιμωδίες του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του ημίσεως (κερκιδικού) του παράμεσου δακτύλου, δηλαδή στις περιοχές οι οποίες νευρώνονται από το μέσο νεύρο, ενώ το μικρό δάκτυλο σπάνια προσβάλλεται, δεδομένου ότι νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο».

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την καλή κλινική εξέταση, δεδομένου ότι πρέπει να αποκλειστούν διάφορες παθήσεις που μοιάζουν με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά δεν είναι όπως π.χ. ρευματικό ή άλλο νόσημα. Η διάγνωση βασίζεται και στις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση του καρπού, αποφυγή ακραίων κινήσεων, έως και τοποθέτηση νάρθηκα ή/και έγχυση κορτιζόνης. Στην περίπτωση που τα συντηρητικά μέσα δεν αποδώσουν τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι καλύψεις για τη χειρουργική επέμβαση

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για την διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα μετά από μια χρονική αναμονή 6-24 μηνών. Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο και δεν κάνει χρήση της ιδιωτικής του ασφάλισης τότε θα λάβει επίδομα περί μη χρήσης.

Στην περίπτωση που επιλεγεί συμβεβλημένο νοσοκομείο, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα καταβάλει απευθείας στο νοσηλευτικό ίδρυμα όλα τα αναγνωρισμένα έξοδα νοσηλείας συμπεριλαμβανομένων τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Αν η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιηθεί χωρίς διανυκτέρευση, τότε το ποσό απαλλαγής που αφαιρείται από το σύνολο των αναγνωριζομένων εξόδων ισχύει μειωμένο κατά 50% αναλόγως την εταιρία και το συμβόλαιο του ασφαλισμένου.

Σε ενδεχόμενη παραμονή του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο, τότε βάσει συμβολαίου θα μπορεί να αποζημιωθεί με ένα ημερήσιο χρηματικό ποσό απόρροια του νοσοκομειακού επιδόματος.

Δεδομένης της χειρουργικής επέμβασης για την διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν φυσικοθεραπείες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη αφού θεωρούνται ιατρικώς αναγκαίες και υπάρχει άμεση σχέση με την αιτία νοσηλείας.

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές συστήνουν στους ασφαλισμένους πριν κατευθυνθούν σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα να έχουν προηγουμένως επικοινωνήσει με την γραμμή εξυπηρέτησης της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρίας για να αποφευχθούν πιθανές παρανοήσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένα «απρόσμενο» σύνδρομο αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο στους 60ρηδες

Το σύνδρομο που προτιμά τις γυναίκες – Μπορεί να υποκρύπτει αυτοάνοσα νοσήματα

Χέρια: Πόσα αποκαλύπτουν για την κατάσταση της υγείας μας – Τι σημαίνει το μήκος των δακτύλων