Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί σχηματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μύτης καθώς και στις παραρρίνιες κοιλότητες όπως τα ιγμόρεια. Έχουν συνήθως λευκό ή γκριζωπό χρώμα και μορφολογικά θυμίζουν καρπούς σταφυλιού που «κρέμονται» από το ρινικό βλεννογόνο.

Η συχνότητα εμφάνισης τους είναι διπλάσια στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Συνοδεύονται με συμπτώματα όπως καταρροή, επίμονα βουλωμένη μύτη και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η απώλεια όσφρησης, ο πονοκέφαλος καθώς και η υπνική άπνοια.

Αν και οι αιτίες εμφάνισης ρινικών πολυπόδων δεν έχουν αποσαφηνιστεί με ακρίβεια, εντούτοις έχει παρατηρηθεί αιτιολογική συσχέτιση της εμφάνισής τους με την αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και με το άσθμα και με συχνές λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Ο γιατρός εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβανομένου σπρέι κορτιζόνης. Σε περιπτώσεις που η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη, τότε η θεραπευτική επιλογή που προτάσσεται, είναι η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων.

Πώς σας καλύπτει το πρόγραμμα υγείας 

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν μια χρονική αναμονή ενός έτους για να καλύψουν παθήσεις της μύτης.

Στην περίπτωση που ένας ασφαλισμένος πραγματοποιήσει έξοδα για επίσκεψη σε γιατρό και διαγνωστικές εξετάσεις που θα οδηγήσει κατόπιν αιτιολογημένου ιατρικού παραπεμπτικού σε νοσηλεία του σε διάστημα ενός μήνα από το χρόνο πραγματοποίησης τους, τότε οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρία βάσει του συμβολαίου του όπως ορίζεται στον πίνακα παροχών.

Αν ο ασθενής επιλέξει δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα και δεν κάνει χρήση του ασφαλιστικού του προγράμματος, τότε μπορεί να αιτηθεί στην εταιρία για το επίδομα μη χρήσης.

Εάν στο συμβόλαιο του ασφαλισμένου περιλαμβάνεται κάλυψη για χειρουργικό επίδομα, τότε θα λάβει εφάπαξ ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην βαρύτητα της συγκεκριμένης επέμβασης. Η συγκεκριμένη επέμβαση χαρακτηρίζεται «μεγάλη».

Επιπροσθέτως η ασφαλιστική εταιρία αποζημιώνει πλήρως την νοσηλεία του ασθενούς που περιλαμβάνει τα έξοδα ιατρού, χειρουργού και αναισθησιολόγου. Αν πρόκειται για συμβεβλημένο νοσοκομείο, τότε η αποπληρωμή πραγματοποιείται απευθείας από την εταιρία.

Είναι δεδομένο πως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή, να του περιγράψει την κατάσταση της υγείας του και εκείνος να τον καθοδηγήσει κατάλληλα  βάσει των όρων του συμβολαίου του.

Διαβάστε επίσης:

Ιγμορίτιδα – Ρινικοί πολύποδες: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει διάγνωση και θεραπεία

Ιγμορίτιδα: Τα συμπτώματα και η κατάλληλη αντιμετώπιση – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Μύτη: Ποιες επεμβάσεις καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας