Η αγορά ενός προγράμματος υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα ανάχωμα σε μια δύσκολη στιγμή. Η σύναψη ενός τέτοιου συμβολαίου παρέχει τη δυνατότητα  στον ασφαλισμένο για διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και παροχές σε προνομιακές τιμές βάσει των όρων του συμβολαίου. Παράλληλα, η ύπαρξη του νοσοκομειακού προγράμματος στο συμβόλαιο υγείας προσφέρει την σιγουριά στον ασφαλισμένο πως αν χρειαστεί θα λάβει την περίθαλψη που επιθυμεί και τις υπηρεσίες που χρειάζεται.

Πρέπει να σημειωθεί πως ένας ασφαλισμένος μπορεί να επωφεληθεί από την δυνατότητα να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του μια σειρά από επιδόματα ή να τα αποκτήσει αυτόνομα.

Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών

Μπορεί να προστεθεί στο υπάρχον ασφαλιστικό πρόγραμμα ή να αποκτηθεί ανεξάρτητα. Τα είδη των ασθενειών που καλύπτονται είναι οι μακροχρόνιες και πολύ σοβαρές όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Το συγκεκριμένο επίδομα δίνεται εφάπαξ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από μια ασθένεια, όπως φυσικοθεραπείες μετά από ένα εγκεφαλικό ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό για πιθανή αποκατάσταση. Ένα κεφάλαιο επένδυσης μπορεί να φτάσει στις 300.000 ευρώ και αποδίδεται σε 30 ημέρες μετά την διάγνωση.

Επίδομα Νοσοκομειακό

Ο ασφαλισμένος που διατηρεί συμβόλαιο αποζημιώνεται με ένα ημερήσιο χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο. Η καταβολή της αποζημίωσης δύναται να επεκταθεί ακόμα και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος μετά την νοσηλεία παραμείνει για ανάρρωση στο σπίτι μετά από γραπτή σύσταση του ιατρού. Το ημερήσιο ποσό μπορεί να ξεκινάει από 10-15 ευρώ και να φτάσει τα 170 ανάλογα με την εταιρία. Η είσοδος στο πρόγραμμα ξεκινάει από 3 μηνών και φτάνει μέχρι 65 ετών. Μπορεί να προστεθεί ως μέρος του προγράμματος σε ασφάλεια υγείας και ζωής.

Επίδομα Χειρουργικής Επέμβασης

Μπορεί να είναι αυτόνομο  η μέρος ενός νοσοκομειακού προγράμματος , δίνεται ως εφάπαξ αποζημίωση για οποιαδήποτε επέμβαση σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση περισσοτέρων ταυτόχρονων επεμβάσεων, τότε οι περισσότερες εταιρίες καταβάλλουν το σύνολο του επιδόματος που αντιστοιχεί σε εκείνη με την μεγαλύτερη βαρύτητα. Η βαρύτητα καθορίζεται με βάση τον πίνακα των χειρουργικών επεμβάσεων.

Επίδομα Τοκετού

Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, ατομικό ή ομαδικό, μπορεί να συμπεριλάβει το επίδομα τοκετού το οποίο δίνεται εφάπαξ και μπορεί να βοηθήσει στα ήδη πολύ αυξημένα έξοδα της συγκεκριμένης περιόδου. Πρέπει να σημειωθεί πως από τις ασφαλιστικές εταιρίες δίνεται μια χρονική αναμονή 24 μηνών ώστε να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη. Στην περίπτωση λοιπόν που η υποψήφια προς ασφάλιση είναι έγκυος κατά την σύναψη του συμβολαίου, είναι ξεκάθαρο πως δεν λάβει το συγκεκριμένο επίδομα.

Επίδομα μη χρήσης της ιδιωτικής ασφάλισης

Αυτό το επίδομα παρέχεται στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα χωρίς να κάνει χρήση της ιδιωτικής του ασφάλισης. Η εταιρία είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει το σχετικό επίδομα βάσει των όρων του συμβολαίου.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί στον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή για να λάβει την καθοδήγηση που χρειάζεται στην περίπτωση που θέλει να εντάξει κάποιο από τα προαναφερθέντα επιδόματα στο ασφαλιστικό του πρόγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης

Επίδομα σοβαρών ασθενειών: Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται – Γιατί είναι απαραίτητο

Επίδομα χειρουργικής επέμβασης: Πότε χρειάζεται και πώς χορηγείται

Ομαδικά συμβόλαια: Ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα της ομαδικής ασφάλισης υγείας