Τις 28 Ιουλίου επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, με αφορμή τα γενέθλια του Baruch S. Blumberg την ίδια ημέρα το 1925. Πρόκειται για τον Αμερικανό γιατρό που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του στην έρευνα σχετικά με την προέλευση και μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων, μέγιστο επίτευγμα του οποίου ήταν η ταυτοποίηση του ιού της ηπατίτιδας B και η ανάπτυξη έπειτα διαγνωστικού τεστ και εμβολίου έναντι της νόσου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο επιπολασμός για τη χρόνια ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα εκτιμάται σε 2.5-3% του πληθυσμού, με σημαντικότερες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία την αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό περιβάλλον. Κάποιες από τις βασικές επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης είναι η κίρρωση του ήπατος, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος (HCC) και η ηπατική ανεπάρκεια, με κατάληξη τον θάνατο του ασθενούς αν δεν τεθεί σε παρακολούθηση και δεν λάβει ειδική αντιική αγωγή.

Ο εµβολιασµός κατά της ηπατίτιδας Β αποτελεί το κύριο και ουσιαστικό όπλο για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Από την 1η Ιανουαρίου 1998, θεσπίστηκε σχετικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των βρεφών.

Καλύψεις και μία εξαίρεση