Το σημάδι από έναν τραυματισμό, μια χειρουργική επέμβαση ή ένα έγκαυμα μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία του ατόμου. Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι άνθρωποι με ουλές νιώθουν αποσυνάγωγοι και απομονώνονται, μπορεί να αναζητήσουν άλλη εργασία ή να βιώσουν οικονομικές επιπτώσεις, ενώ είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Παράλληλα, οι ουλές θα αποκτήσουν «μεγαλύτερο» μέγεθος στα μάτια τους, όπως έδειξε σχετική έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος στο πρόσωπο που μετά τις αναγκαίες επεμβάσεις έβλεπαν χειρότερες τις ουλές τους συγκριτικά με τους τρίτους παρατηρητές.

Η αποκατάσταση των ουλών έχει μεγάλη σημασία για την εμφάνιση, τη φυσιολογική λειτουργία καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Πέραν της κλασικής αντιμετώπισης με πλαστική χειρουργική, η αντιμετώπιση της ουλής πραγματοποιείται σήμερα με σειρά επιπλέον μεθόδων όπως laser, μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι, ενδοβλαβική έγχυση κορτικοστεροειδών, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, το χημικό peeling, το το γέμισμα με αυτόλογο λίπος, η πιεστική επίδεση, δερματοστιξία κ.α..

Τι καλύπτει το συμβόλαιο υγείας

Για την κάλυψη των ουλών θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το είδος τους και η αιτία που τις προκάλεσε. Υπάρχουν:

  • οι ατροφικές ουλές που σχηματίζουν ατροφικό, λεπτό δέρμα στο σημείο όπου αναπτύσσονται και μπορεί να οφείλονται σε ακμή, ανεμοβλογιά, να είναι μετεγχειρητικές ή μετατραυματικές
  • τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές, συμπαγείς σχηματισμοί που προεξέχουν από το υπάρχον δέρμα και οφείλονται στην υπερβολική ποσότητα κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός για να επουλώσει ένα τραύμα.
  • οι ρικνωτικές που συμβαίνουν συνήθως σε επιφάνειες με κάμψη όπως ο αγκώνας, μπορεί να προκαλούν πόνο, κνησμό ή ακόμη και αδυναμία κίνησης της άρθρωσης και οφείλονται συνήθως σε εγκαύματα
  • οι ραγάδες που προκαλούνται από τη διάταση του δέρματος
  • οι ουλές ακμής.

Η «διόρθωση ουλών» εντοπίζεται στα περισσότερα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης τη λίστα με τις -μικρές ή μεσαίες αναλόγως την εταιρεία- επεμβάσεις επανορθωτικής/πλαστικής χειρουργικής. Σε κάποια προγράμματα διευκρινίζεται ότι η αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος ή καρκίνου με κλασικές μεθόδους (διατατήρες, ενθέματα, δερματικοί κρημνοί) καλύπτεται βάσει των προβλεπόμενων αναμονών για την κάθε περίπτωση. Σε μερικά αναγράφεται διακριτά και η «αποκατάσταση ουλών µε µικροµεταµόσχευση µαλλιών χωρίς laser» για βλάβες σε περιοχές με τρίχες όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή τα γένια.

Ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα θα καλύψει:

  • την αποκατάσταση μιας ουλής από προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στην οποία η συρραφή του τραύματος δεν έγινε με σωστό τρόπο, εφόσον η πρώτη περίπτωση υπάγεται στις περιπτώσεις που καλύπτονται από το συμβόλαιο
  • ρικνωτικές ουλές που οφείλονται σε έγκαυμα ή συρραφή τραύματος
  • την εκτομή ουλής και κάλυψη του ελλείμματος με μόσχευμα ή τοπικό κρημνό (στο πρόσωπο ή τον τράχηλο συνήθως)
  • τη χρήση διατατήρα ιστών για μετεγκαυματικές ουλές στο σώμα, στο τριχωτό της κεφαλής ή στο μέτωπο
  • την αποκατάσταση μετεγχειρητικών ουλών με τη μεταφορά και τοποθέτηση υγιών τριχοθυλακίων

Στον αντίποδα, ραγάδες ή ουλές από ακμή δεν θα τύχουν αποζημίωσης, όπως ουλές από μη καλυπτόμενους κινδύνους (π.χ. αυτοτραυματισμός) και προϋπάρχουσες της σύναψης ασφαλιστηρίου υγείας ουλές, εκτός αν η εταιρεία τις καλύπτει κατόπιν αναμονής κατά το σκεπτικό της προϋπάρχουσας πάθησης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία ή τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας

Συνδυασμός επεμβάσεων σε ένα χειρουργείο: Πώς αποζημιώνονται αυτές οι περιπτώσεις

Υπνική άπνοια: Οι εξετάσεις και επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο