Από τα βασικά δικαιώματα κάθε ασφαλιστικής εταιρείας που απαντάται στους όρους των συμβολαίων είναι το δικαίωμά της να τροποποιήσει καλύψεις και παροχές ή και να καταργήσει ένα πρόγραμμα υγείας, για το σύνολο ωστόσο των ασφαλισμένων που το διαθέτουν και όχι για για μεμονωμένες περιπτώσεις πελατών.

Το πρόγραμμα θα καταργηθεί στη λήξη του ετήσιου ασφαλιστικού συμβολαίου. Πριν λοιπόν λήξει το ασφαλιστήριο, η εταιρεία:

  • θα ενημερώσει σχετικά τον ασφαλισμένο, αποστέλλοντας επιστολή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν τη λήξη (45 ημέρες) για να του γνωστοποιήσει την επερχόμενη κατάρτηση
  • θα προτείνει στον ασφαλισμένο ή/και τον συμβαλλόμενο ένα άλλο ασφαλιστικό προϊόν της, του οποίου τα χαρακτηριστικά θα είναι τα πλησιέστερα με εκείνα του προγράμματος που καταργείται. Θα τον ενημερώσει αναλυτικά για τους όρους, τις καλύψεις και το ασφάλιστρος του συνιστώμενου προγράμματος.

Ο ασφαλισμένος μπορεί έως τη λήξη του προγράμματός του που καταργείται να επιλέξει αν θα ανανεώσει την ασφάλισή του στην εταιρεία μέσω του προγράμματος που του συστήνει, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας (έλεγχος κατάστασης υγείας), ή αν θα αναζητήσει αλλού ασφαλιστική στέγη.

Σημειώνεται ότι 0ι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ευρύτερα δικαιώματα σχετικά με τα προγράμματα υγείας, στα οποία μπορούν επιπροσθέτως να τροποποιήσουν είτε καταργήσουν παροχές και καλύψεις, παρόχους με τους οποίους είναι συμβεβλημένες και καλύψεις που σχετίζονται με αυτούς, ή και να μεταβάλουν τις διαδικασίες που προβλέπονται σχετικά με συγκεκριμένες καλύψεις. Θα μεριμνήσουν πάντα να ενημερώσουν εγγράφως και εγκαίρως για κάθε τέτοια απόφαση, καθώς και να διατηρήσουν την κάλυψη μέχρι να φτάσει στη λήξη το τρέχον συμβόλαιο.

Διαβάστε επίσης: 

Άλλαξαν οι όροι του ετήσιου συμβολαίου υγείας; Τι μπορείτε να κάνετε

Τρεις καλοί λόγοι για να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Τι και πότε μπορούμε να αλλάξουμε στο ασφαλιστήριό μας