Ιδιαίτερη ημέρα αποτέλεσε η 1η Μαρτίου για τους μαθητές της χώρας που θα μπορούσαν ξανά, έπειτα από ένα σύντομο διάστημα αναγκαίων περιοριστικών μέτρων έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού, να πραγματοποιήσουν σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούν διανυκτέρευση. Υπενθυμίζεται ότι τέλος Δεκεμβρίου είχαν ανασταλεί όλες οι σχετικές δραστηριότητες και στα μέσα Φεβρουαρίου είχε δοθεί το πράσινο φως για τη διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας και δεν περιλαμβάνουν διανυκτέρευση.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη στους μαθητές, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και βελτιώνοντας επιπλέον τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στο Journal of Human Resources από το Πανεπιστήμιο Brigham Young των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το ερευνητικό ινστιτούτο Heritage Foundation, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές που συμμετέχουν σε πολλές εκδρομές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πετυχαίνουν υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις, έχουν καλύτερες επιδόσεις στην τάξη και καλλιεργούν συν τω χρόνω την πολιτιστική τους συνείδηση, την ικανότητά τους δηλαδή να αναγνωρίζουν και κατανοούν τον αντίκτυπο που έχει η κουλτούρα στο αξιακό και συμπεριφορικό σύστημα των ανθρώπων.

Ζητούμενο για κάθε γονέα που επιθυμεί το καλύτερο για το παιδί του, είναι οι τόσο ευεργετικές εκδρομές να περιβάλλονται από ένα ισχυρό κατά το δυνατόν προστατευτικό πλέγμα, όπως αυτό που εγγυώνται τα σχετικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Ασφαλίσεις σχολικών εκδρομών

Η ασφαλιστική κάλυψη σχολικών εκδρομών περιλαμβάνει πλήθος παροχών, μεταξύ των οποίων:

  • απώλεια ζωής από ατύχημα
  • μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα από ατύχημα
  • ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα εντός και εκτός νοσοκομείου
  • προσωπική αστική ευθύνη
  • έκτακτη υγειονομική μεταφορά στο εσωτερικό ή από εξωτερικό
  • δαπάνες μεταφοράς σορού από όλες τις χώρες από ατύχημα ή ασθένεια
  • υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Τα επίμαχα ασφαλιστήρια επεκτείνουν συνήθως τις ως άνω παροχές στους στους συνοδούς καθηγητές για το διάστημα των εκδρομών.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε εκπαιδευτικές μονάδες, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, φροντιστήρια κ.α. καθώς και ομάδες μαθητών εφόσον συγκεντρώνουν τον προαπαιτούμενο αριθμό -συνήθως 10- ατόμων για τη σύναψη ασφαλιστικού συμβολαίου. Μπορεί να προσφέρονται υπό μορφήν ταξιδιωτικής ασφάλισης ή ασφαλιστηρίου ομαδικού προσωπικού ατυχήματοςΠρέπει να επισημανθεί ότι τα εν λόγω ασφαλιστικά προγράμματα καλύπτουν συνέπειες ατυχημάτων κυρίως και σπανιότερα ασθενειών, ενώ αναλόγως την εταιρεία και τον τύπο προγράμματος οι παροχές ενδέχεται να διαφέρουν. Επί παραδείγματι, σε ασφαλιστικό προϊόν αυτής της κατηγορίας που «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην αγορά, η παροχή «νοσοκομειακό επίδομα» είναι διαθέσιμη για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά όχι για φοιτητές.

Τρεις πολύτιμες συμβουλές

Σύμφωνα με τους κατέχοντες τη γνώση περί των προκείμενων ασφαλιστικών προγραμμάτων, οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου τρεις πολύτιμες συμβουλές προτού στείλουν τα παιδιά τους στην εκπαιδευτική εκδρομή:

  • να βεβαιώνονται για την καλή υγεία των παιδιών τους, καθώς τα τελευταία μπορεί να αποκρύψουν κάποια ενόχληση ή σύμπτωμα για να μη χάσουν την εκδρομή, με κίνδυνο αφενός για τα ίδια αλλά και για τους συνταξιδιώτες σε περίπτωση ενός λοιμώδους νοσήματος λόγου χάρη.
  • να μην αποκρύψουν το ιστορικό υγείας του παιδιού κατά την ασφάλιση αναφορικά με προϋπάρχουσες ή συγγενείς παθήσεις είτε αυτοάνοσα νοσήματα, υπό το φόβο της μη κάλυψης και του στιγματισμού του παιδιού. Όπως προαναφέρθηκε, τα επίμαχα ασφαλιστήρια εστιάζουν κατά την πλειονότητά τους στα ατυχήματα και, έπειτα, προέχει οι συνοδοί να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την υγεία των μαθητών.
  • να προνοήσουν για την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης  σε περίπτωση που το ταξίδι γίνεται σε χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Σχολικά προγράμματα ομαδικής ασφάλισης: Πόσο κοστίζουν και τι καλύπτουν

Γονείς: Όλα τα SOS για την ασφάλιση των παιδιών

Πρόσκαιρη Ασφάλιση Ζωής: Τι είναι και ποιους συμφέρει να την επιλέξουν