Μεγάλη μερίδα όσων επιθυμούν να αποκτήσουν αυτοκίνητο θα στραφούν σε ιδιώτες παρά εταιρείες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το newsauto.gr για τον Δεκέμβριο του 2021, οι 5.717 συνολικά πωλήσεις αυτοκινήτων μοιράστηκαν εξ ημισείας μεταξυ ιδιωτών καταναλωτών και εταιρειών.

Το βασικό ερώτημα που συνοδεύει τις σχετικές αγοραπωλησίες -από τη μεριά του παλαιού ιδιοκτήτη κυρίως- είναι: «τί συμβαίνει τώρα με το ασφαλιστήριο;»

Η αλλαγή του καθεστώτος ιδιοκτησίας, η μεταβίβαση δηλαδή της άδειας κυκλοφορίας από τον παλαιό στον νέο ιδιοκτήτη, δεν συνεπάγεται και τη μεταφορά της ασφάλειας του οχήματος. Η υποχρεωτική από το νόμο ασφάλιση του οδηγού αποτελεί μια σύμβαση μεταξύ του παλαιού ιδιοκτήτη και της ασφαλιστικής εταιρείας. Η αλλαγή ιδιοκτησίας συνεπώς απαιτεί την ακύρωση του υπάρχοντος συμβολαίου και έκδοση καινούργιου στο όνομα του νέου κατόχου του οχήματος, σε ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του.

Χρονικές προθεσμίες

Δεδομένου ότι αυτοκίνητο που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να είναι εκ προοιμίου ασφαλισμένο κατά την επιταγή του νόμου, συνεπάγεται ότι κατά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας υπάρχει ενεργό συμβόλαιο που θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η νομοθεσία εξασφαλίζει στον νέο ιδιοκτήτη μια περίοδο χάριτος 30 ημερών από την ημερομηνία της αγοραπωλησίας ώστε να φροντίσει για την ασφάλεια του οχήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για την αστική ευθύνη οδηγού βαρύνουν τον παλαιό κάτοχο. Εφόσον παρέλθει η παραπάνω περίοδος, το ισχύον συμβόλαιο παύει και ο συμβαλλόμενος/λήπτης της ασφάλισης λαμβάνει από την εταιρεία ως επιστροφή την υπολειπόμενη αξία του συμβολαίου.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ενδείκνυται ο νέος οδηγός να σταθεί συνεπής και να φροντίσει για την εξασφάλιση ασφαλιστηρίου άμεσα μετά την απόκτηση του αυτοκινήτου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παλαιός οδηγός δεν θα επωμιστεί την οικονομική επιβάρυνση για το περιθώριο των 30 ημερών και θα λάβει το 100% της υπολειπόμενης αξίας εφόσον προσκομίσει στην ασφαλιστική του εταιρεία το αίτημα ακύρωσης του ασφαλιστηρίου, τον αριθμό λογαριασμού τραπέζης όπου θα κατατεθούν τα χρήματα και την ασφαλιστική σύμβαση του νέου κατόχου είτε την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όπου θα αναγράφεται το όνομά του.

Διαβάστε επίσης:

Χερσαίες μεταφορές – Ατύχημα: Οι καλύψεις που σας προστατεύουν

Είναι «πεταμένα λεφτά» – Και άλλοι πέντε μύθοι για την ιδιωτική ασφάλιση

Νομική Προστασία: Η ασφάλιση που φέρνει ένα δικηγόρο στο πλευρό μας