Η φροντίδα της στοματικής υγείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής σωματικής μας ευεξίας, εξ ου και τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2022 συνόδευσε το μήνυμα «Νιώσε περήφανος για το Σώμα σου!.. Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Δώσε αφορμές στον εαυτό σου να χαμογελά!». «…Πολλές ασθένειες συνδέονται αποδεδειγμένα με στοματικές νόσους ή κακή στοματική υγιεινή. Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πολλές δε, από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν», επεσήμανε με αφορμή την ημέρα ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθανάσιος Υφαντής.

Η κακή στοματική υγεία θα αποτελέσει κακό σύμμαχο για κινδύνους της υγείας, από καρδιαγγειακά συμβάματα μέχρι σακχαρώδη διαβήτη και αυτοάνοσα νοσήματα όπως τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Παρά ταύτα, η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας θα μπει σε δεύτερη μοίρα και έτσι, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού σκέλους του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη στοματική υγεία στη Γηραιά Ήπειρο:

  • το 20-90% των παιδιών ηλικίας 6 ετών έχουν τερηδόνα
  • σε παιδιά 12 ετών, 0,5-3,5 κατά μέσο όρο δόντια προσβάλλονται από τερηδόνα και σχεδόν το 100% των ενηλίκων θα εμφανίσει την οδοντική νόσο
  • το 5-20% των μεσήλικων 35-44 ετών και το 40% των ηλικιωμένων 65-74 ετών πάσχουν από περιοδοντίτιδα
  • η τερηδόνα και η προχωρημένη περιοδοντική νόσος οδηγούν στην απώλεια των φυσικών δοντιών, πρόβλημα που αφορά το 30% των ατόμων 65-74 ετών με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους
  • η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος κυμαίνεται από 5 έως 10 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Μαζί με τον καρκίνο των χειλέων, αποτελεί τη 12η συχνότερη μορφή καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με την πλατφόρμα Platform for Better Oral Health in Europe.

Το κόστος «φρενάρει» τη στοματική φροντίδα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 15 Μαρτίου, ο ΠΟΥ δημοσίευσε στοιχεία-κλειδιά σχετικά με τη στοματική υγεία, κατά τα οποία:

  • οι στοματικές παθήσεις αφορούν 3,5 δις ανθρώπους παγκοσμίως
  • η τερηδόνα αποτελεί διεθνώς το πιο κοινό πρόβλημα υγείας (μελέτη Global Burden of Disease για το 2019)
  • το υψηλό κόστος στοματικών θεραπειών και η μη συμπεριλήψή του στις καλύψεις υγείας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Τα εμπόδια που στήνει το υψηλό αντίτιμο της καλής στοματικής υγείας έχει επισημάνει και η σχετική ευρωπαϊκή πλατφόρμα, σύμφωνα με την οποία αντιστοιχεί στο 5% της δημόσιας υγειονομικής δαπάνης και το 16% της ιδιωτικής. Η Ελλάδα βρέθηκε δεύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο γράφημα της Eurostat για το 2021, σχετικά με τις ανεκπλήρωτες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω κόστους, λιστών αναμονής κ.α.

Τα σωτήρια ασφαλιστικά προγράμματα

Το «υγιές χαμόγελο» στα πρόσωπα παιδιών και ενηλίκων μπορεί να επιστρέψει η ιδιωτική ασφάλιση μέσα από συμπληρωματικά ή αυτόνομα προγράμματα οδοντιατρικής φροντίδας, ειδικά διαμορφωμένα για ανήλικους, ενήλικες ή οικογένειες. Οι παροχές αφορούν:

  • βασικές οδοντιατρικές καλύψεις ρουτίνας (π.χ. οδοντιατρικός και ορθοδοντικός έλεγχος, καθαρισμός, ακτινογραφίες, εμφράξεις/σφραγίσματα, απονευρώσεις, έκτακτα και επώδυνα περιστατικά, έκδοση Πιστοποιητικού Οδοντιατρικής Υγιεινής για τα παιδιά, φθορίωση και απομάκρυνση πλακών κ.α.)
  • πλήρη οδοντιατρική κάλυψη και θεραπεία (ρύθμιση δοντιών και ρίζας, θεραπεία περιοδοντικής νόσου και ουλίτιδας, γέφυρες και επισκευές, προσωρινά στέμματα και πορσελάνες κ.α.).

Τα σχετικά προγράμματα για την οικογένεια περιλαμβάνουν συνήθως καλύψεις αναφορικά με γενικές οδοντιατρικές εξετάσεις και πράξεις παιδοδοντίας, ορθοδοντικής, οδοντικής χειρουργικής, ακίνητης και κινητής προσθετικής, ενδοδοντίας, στοματολογίας, περιοδοντολογίας, εμφύτευσης κ.α.

Σχετικά με το κόστος, μια ενδεικτική τιμή για τα ετήσια ασφάλιστρα είναι τα 200€ για τον βασικό ασφαλισμένο και έπειτα 175€ για τον/την σύζυγο, 150€ για το πρώτο παιδί και η μισή τιμή για κάθε επόμενο. Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο θα πρέπει να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση από τον ασφαλιστή ή την εταιρεία, καθώς τα σχετικά προγράμματα προβλέπουν διαφορετικές αναμονές για κάθε θεραπεία, συμμετοχή του ασφαλισμένου ενώ η ασφάλιση ενεργοποιείται για παροχή των υπηρεσιών σε συμβεβλημένα ιατρεία αποκλειστικά.

Διαβάστε επίσης

Στοματική Υγιεινή: Τι καλύπτει η ιδιωτική ασφάλιση για το χαμόγελό μας

Οικογενειακά προγράμματα υγείας: Τα συν και τα πλην

Είναι «πεταμένα λεφτά» – Και άλλοι πέντε μύθοι για την ιδιωτική ασφάλιση