Μια ισχυρή δόνηση στην περιοχή της Εύβοιας ήρθε να προστεθεί στους σεισμούς που ταρακουνούν συχνά τη χώρα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το protothema.gr, ο ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια κι έγινε αισθητός στην Αττική και, έκτοτε, οι δονήσεις συνεχίστηκαν φτάνοντας τους οχτώ μετασεισμούς σε μία ώρα, οι δύο εξ αυτών άνω των 3 Ρίχτερ. Η είδηση μάλιστα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η θέση της Ελλάδας μεταξύ της αφρικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας την κατατάσσει στις πλέον σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης που δημοσίευσε παλαιότερα το Horizon Europe, μια επιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι έμπειροι ασφαλιστές επισημαίνουν πως η ασφάλιση του σπιτιού έναντι σεισμού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για όλους και, ιδίως, κατοίκους περιοχών με έντονη σεισμική δραστηριότητα όπως η Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη κλπ. Αν και οι εγχώριοι κανονισμοί οικοδόμησης κτιρίων με αντισεισμική προστασία που ισχύουν από το 1960 περιορίζουν σημαντικά το αντίκτυπο μιας σεισμικής δόμησης στο οίκημα, ο ρόλος της ιδιωτική ασφάλισης παραμένει σημαντικός όπως προκύπτει και από τα στοιχεία μελέτης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το διάστημα 1993-2018.

Μια έξτρα αλλά σωτήρια κάλυψη

Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η ασφάλεια έναντι σεισμού προσφέρεται ως προαιρετική παροχή και όχι μεταξύ των βασικών, οι οποίες στην πλειονότητα των επίμαχων ασφαλιστηρίων αφορούν ζημιές από πυρκαγιά, κεραυνό, έκρηξη, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χαλάζι, χιόνι, παγετό, τρομοκρατικές ενέργειες και κακόβουλες πράξεις, δημόσιες αναταραχές κ..α καθώς και την αστική ευθύνη (ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή) για υλικές ζημιές σε τρίτους και πολλές ακόμα περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να μελετήσετε τους όρους του συμβολαίου είτε να ενημερωθείτε από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

Σημειώνεται εντούτοις ότι σε περίπτωση στεγαστικού δανείου, η Τράπεζα θα ζητήσει την συμπερίληψη της κάλυψης στο ασφαλιστήριο κατοικίας. (Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι ο λήπτης του δανείου δεν είναι υποχρεωμένος να επιλέξει την ασφάλιση που ενδεχομένως του προτείνει η Τράπεζα. Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Πολλοί διστάζουν να προσθέσουν τη σωτήρια κάλυψη καθώς η μεγάλη σεισμικότητα της Ελλάδας πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επέλευσης του κινδύνου και διπλασιάζει σχεδόν το ασφάλιστρο κατοικίας. Ωστόσο, πέραν της περιοχής της κατοικίας που ενδεχομένως επηρεάσει τα ασφάλιστρα -για κάποιες εταιρείες η τιμολόγηση είναι «φιξ»-, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τελική τιμή όπως εάν ασφαλίζεται μόνο η οικοδομή, το περιεχόμενο ή και τα δύο, το μέγεθος της κατοικίας, το έτος κατασκευής και το ύψος της απαλλαγής, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 2-5% σύμφωνα με την κάθε εταιρεία και υπολογίζεται στο συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. Έτσι, για ζημιές από σεισμό ύψους 6.000€ και συμβόλαιο για κατοικία με αξία οικοδομής με κεφάλαιο 100.000€ και απαλλαγή 2%, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 2.000€.

Ενδεικτικά, το ετήσιο ασφάλιστρο για μια ασφάλιση κατοικίας μπορεί να φτάσει:

  • για κατοικία 70 τ.μ. τα 60€ με κάλυψη για σεισμό από 30€ άνευ μόνο για την οικοδομή και περί τα 90€ και 50€ αντίστοιχα με ασφάλεια και του περιεχομένου
  • για κατοικία 100 τ.μ. τα 85€ με κάλυψη για σεισμό από 40€ άνευ μόνο για την οικοδομή και περί τα 130€ και 75€ αντίστοιχα με ασφάλεια και του περιεχομένου

Προϋποθέσεις και tips

Η εν λόγων κάλυψη αφορά κατοικίες και επαγγελμαστικούς χώρους με την προϋπόθεση ότι:

  • υπάρχει νόμιμη άδεια ανέγερσης συμπεριλαμβανομένης της αντισεισμικής μελέτης
  • θα προσκομιστεί δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας για κτίρια που οικοδομήθηκαν πριν το 1960 καθώς και αυθαίρετα, το οποίο θα έχει συνταχθεί από τον μηχανικό
  • δεν παραμένουν ζημιές από παλαιότερο σεισμό χωρίς να έχουν αποκατασταθεί πλήρως
  • δεν προϋπάρχει κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα στην οικοδομή και το οποίο ο λήπτης της ασφάλισης απέκρυψε.

Και κάποια χρήσιμα tips από τους ειδήμονες:

  • οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποζημιώσουν για την αρχική αιτία της ζημιάς, επομένως μια πυργαγιά ή άλλος κίνδυνος/βλάβη που προκλήθηκαν από τον σεισμό θα αποζημιωθούν με την απαλλαγή της κάλυψης από σεισμό και όχι με ό,τι προβλέπεται για αυτά (η φωτια π.χ. δεν απαιτεί συμμετοχή του ασφαλισμένου)
  • για οικοδομές που ανεγέρθηκαν μετά το 1960 χρειάζεται μόνο ο αριθμός αδείας και η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας
  • η ασφάλεια έναντι σεισμού μπορεί να επεκταθεί και ως προς χώρους στάθμευσης οχημάτων, αποθήκες, πέργκολες, εναλλακτικές πηγές ενέργειας κ.ο.κ.
  • η ενίσχυση του ασφαλιστηρίου με επιπλέον παροχές μπορεί να προφυλάξει από τις επιπτώσεις μια σεισμικής δόνησης. Χρήσιμες θα αποδειχθούν καλύψεις για έξοδα καθαρισμού συντριμμιών, έκδοσης αδειών, μεταφοράς και στέγασης οικοσκευής, στέγασης κατοίκων και χρηστών, φύλαξης της κατοικίας, απώλεια μισθωμάτων, αμοιβές μηχανικών, κάλυψη ενοικίων κ.α. και οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνεται κάλυψη της καθίζησης – ανύψωσης του εδάφους και κατολίσθησης.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε

Ασφάλιση περιουσίας: Οι απαραίτητες καλύψεις για περιπτώσεις κλοπής – διάρρηξης

Φυσικά φαινόμενα – Καταιγίδα: Όλες οι καλύψεις που σας προστατεύουν