Στην επικαιρότητα επανήλθε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με COVID-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS–C) με αφορμή το πλέον πρόσφατο περιστατικό που καταγράφεται στη χώρα. Πρόκειται για έναν 12χρονο από τη Λέσβο που διακομίστηκε με πνευμονική εμβολή στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και νοσηλεύεται, ενώ είχε νοσήσει προ δύο εβδομάδων με ήπια COVID-19. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 150 περιστατικά συνολικά σε ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες έως 19 ετών, 30 εκ των οποίων οδηγήθηκαν στην Εντατική και 60 εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο σε περίπτωση συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος, δερματικά εξανθήματα, καρδιακές διαταραχές, κόπωση ή επίμονος πυρετός 2-8 εβδομάδες μετά τη νόσο COVID-19. Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, για τη διάγνωση του συνδρόμου απαιτούνται ακτινοσκοπικές, υπερηχογραφικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Συμβόλαιο υγείας και νοσηλεία παιδιού

Το σύνδρομο αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή της νόσου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που εκδηλώνεται μετά την οξεία λοίμωξη. Συνεπώς, σε αντίθεση με τις νοσηλείες για COVID-19 που πραγματοποιούνται αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ή σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα που έχουν παραχωρηθεί προσωρινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι γονείς μπορούν να επιλέξουν όποιο νοσοκομείο επιθυμούν για το παιδί τους, δημόσιο ή ιδιωτικό, και να αποζημιωθούν/καλυφθούν αναλόγως από την ασφαλιστική εταιρεία σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του συμβολαίου υγείας τους εφόσον έχουν συμπεριλάβει το παιδί ως εξαρτώμενο μέλος, είτε του ατομικού συμβολαίου του παιδιού.

Η εταιρεία θα καλύψει τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εντός νοσοκομείου το πλαίσιο της νοσοκομειακής (δευτεροβάθμιας) περίθαλψης και σχετίζονται άμεσα με την αιτία της νοσηλείας αλλά και κάθε έξοδο εφόσον καλύπτεται από το συμβόλαιο και δεν υπερβαίνει τα όρια που αναγράφονται στον πίνακα καλύψεων και παροχών. Εν προκειμένω, η θεραπεία για τους παιδιατρικούς ασθενείς περιλαμβάνει τη χορήγηση γ-σφαιρίνης και κορτιζόνης.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών συνεργάζονται με σημαντικούς ιατρικούς ομίλους, με το δίκτυό τους να εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κορυφαία παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές. Η επιλογή ενός συμβεβλημένου νοσοκομείου παρέχει σημαντικά προνόμια και μπορεί να απαλλάξει τους γονείς από επιπλέον άγχη όπως η πολύπλοκη διαδικασία για την αποζημίωση που ακολουθείται σε περίπτωση μη συμβεβλημένου νοσοκομείου. Σε περίπτωση επιλογής δημόσιου νοσοκομείου, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επωφεληθούν από το επίδομα μη χρήσης.

Πώς καλύπτονται οι εξωνοσοκομειακές – διαγνωστικές εξετάσεις

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μια σειρά εξετάσεων είναι κομβικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου. Τα συμβόλαια εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων που διατίθενται τόσο ως συμπλήρωμα σε μία βασική ασφάλιση υγείας όσο και αυτόνομα, καλύπτουν τα έξοδα διαγνωστικών εξωνοσοκομειακών εξετάσεων σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα που σχετίζονται με την ασθένεια ή τη συμπτωματολογία που αναγράφεται αναλυτικά στο παραπεμπτικό του παιδιάτρου, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι στην πολιτική των περισσότερων εταιρειών να παρέχουν στους ασφαλισμένους με νοσοκομειακό πρόγραμμα γονείς επισκέψεις σε συμβεβλημένους παιδιάτρους δωρεάν ή έναντι προνομιακών τιμών.

Διαβάστε επίσης 

Γονείς: Όλα τα SOS για την ασφάλιση των παιδιών

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο