Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δε δέχονται να συνάψουν ασφαλιστήρια υγείας ή απώλειας εισοδήματος για μερική ή ολική ανικανότητα με πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε επικίνδυνες συνθήκες, αγαπούν τα extreme sport ή η εργασία τους κρύβει ασυνήθιστους κινδύνους. Ο υποψήφιος για ασφάλιση οφείλει να δηλώσει τον τρόπο ζωής του καθώς και, τις προϋπάρχουσες της έναρξης της ασφάλειας, ασθένειες. Επίσης ο ασφαλισμένος οφείλει να ενημερώσει την εταιρία αν κατά τη διάρκεια του συμβολαίου προκύψει ένα περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή του κινδύνου τον οποίο αν το γνώριζε η εταιρία δε θα δεχόταν να ασφαλίσει το συγκεκριμένο άτομο.

Αναλυτικότερα από την ασφάλιση εξαιρούνται:

  • Ασθένειες ή σωματικές βλάβες ή αναπηρίες ή διαμαρτυρίες περί την διάπλαση και επιπλοκές τους, που προϋπήρχαν της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της Παροχής ή της τροποποίησής της ή της επαναφοράς της σε ισχύ και ήταν γνωστές στον Ασφαλισμένο.
  • Συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε λαϊκές ταραχές, οχλαγωγία, απεργίες, κινήματα, επαναστάσεις, εξεγέρσεις, ή οποιεσδήποτε πολεμικές επιχειρήσεις.
  • Επιδράσεις ατομικής ή πυρηνικής ενέργειας, χημικής μόλυνσης ή/και δηλητηριωδών αερίων.
  • Αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμός και οι συνέπειές τους.
  • Συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς αγώνες ταχύτητας με μηχανικά μέσα και στις σχετικές προπονήσεις και δοκιμές.
  • Συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε προπονήσεις ή αγώνες επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, σε βαρέα αθλήματα, πυγμαχία, πάλη, πολεμικές τέχνες.
  • Συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε καταδύσεις με χρήση αναπνευστικής συσκευής (επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές), αναρριχήσεις, πτώσεις με σχοινιά, αιωροπτερισμό, ανεμοπτερισμό, πτήσεις με αερόστατο, πτώση με αλεξίπτωτο, σπηλαιολογία.
  • Χρήση από τον Ασφαλισμένο εκρηκτικών υλών.
  • Συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε πτήσεις με αεροσκάφος ή άλλα εναέρια μέσα που δεν εκτελούν τακτικές πτήσεις ή πτήσεις charter αναγνωρισμένων εναέριων συγκοινωνιών.

Επίσης δεν καλύπτονται τα αλλεργικά νοσήματα ενώ για ορισμένες παθήσεις συνοδεύονται από αναμονές. Δηλαδή θα πρέπει ο ασφαλισμένος να περιμένει ένα έως τρία χρόνια από τη σύναψη του συμβολαίου για να πληρωθεί τα έξοδα νοσηλείας

Μία συνηθισμένη περίπτωση είναι το ρινικό διάφραγμα. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος να κάνει την επέμβαση για να μην την πληρώσει από την τσέπη του. Ακόμη αναμονές έχουν και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνονται για πρώτη φορά μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη ισχύος της ασφάλισης.