Ήταν σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου 1885, όταν ο Δρ William West, στρατιωτικός ιατρός στις ΗΠΑ και εκλεγμένος πρόεδρος σε επτά διαφορετικές ιατρικές κοινότητες, πραγματοποίησε την πρώτη σκωληκοειδεκτομή στην Mary Gartside, μια 22χρονη καθηγήτρια που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Mercy Hospital στην πολιτεία της Αϊόβα με οξύ κοιλιακό πόνο.

Δεν επρόκειτο ωστόσο για πρωτοπορία καθώς, από το 1735 ήδη, παρόμοια επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί από τον Γάλλο χειρουργό Claudius Amyand στο Λονδίνο -χωρίς γενική αναισθησία εντούτοις- ενώ την ίδια χρονιά με τον Δρ West, ο βρετανοκαναδός χειρουργός Charter- Symonds προέβη στην εξωπεριτοναϊκή αφαίρεση του κοπρόλιθου.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα τμήμα του παχέος εντέρου που λόγω απόφραξης από κοπρόλιθους ή στερεά τροφικά κατάλοιπα είτε φλεγμονής από ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.α., μπορεί να προκαλέσει οξεία σκωληκοειδίτιδα με συμπτώματα όπως ήπιος πόνος στην περιοχή του στομάχου, γενική δυσφορία και γαστρεντερικές διαταραχές αρχικά και έντονο και επίμονο πόνο έπειτα ή και πυρετό.

Κάποιες φορές μπορεί να συμβεί διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά και συνέπεια την φλεγμονή του καλυπτηρίου τοιχώματος του εσωτερικού της (περιτονίτιδα), μια επείγουσα ιατρική κατάσταση με έντονα συμπτώματα (οξύς πόνος, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας κ.α) που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα – Περιτονίτιδα και συμβόλαια υγείας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία της οξείας χειρουργικής κοιλίας και εκτιμάται ότι ένας στους 20 θα την αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ζωής του. Τα προβλήματα στη σκωληκοειδή απόφυση εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες 5 – 45 ετών (διάμεση ηλικία τα 28 έτη).

Τόσο η οξεία σκωληκοειδίτιδα όσο και η περιτονίτιδα αντιμετωπίζονται κυρίως χειρουργικά. Ειδικότερα, η πρώτη αντιμετωπίζεται συνήθως χειρουργικά, με τομή στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς είτε λαπαροσκοπικά, ενώ η δεύτερη αποκλειστικά με χειρουργείο ώστε να καθαριστεί η περιτοναϊκή κοιλότητα από τα τοξικά υγρά και να αποκατασταθεί η βλάβη.

Τα συμβόλαια υγείας θα καλύψουν τα έξοδα στο πλαίσιο ασθένειας ή και ατυχήματος -για την περίπτωση της περιτονίτιδας κυρίως-, με αναμονή 30 ημερών ή και τριών μηνών σε περίπτωση ασθενείας που δεν προϋπήρχε τη ασφαλιστικής σύμβασης, ενώ η παροχή για ατύχημα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα ασφάλιστρα.

Βαρύτητα επέμβασης και φύση περιστατικού

Ο πίνακας επεμβάσεων αποτελεί το «ταβάνι» που θέτει κάθε εταιρεία για τις αμοιβές ειδικοτήτων όπως χειρουργοί και αναισθησιολόγοι και διαμορφώνεται βάσει τη βαρύτητας που αποδίδεται στη χειρουργική επέμβαση από το υπεύθυνο τμήμα της ασφαλιστικής εταιρείας. Έτσι:

  • η απλή σκωληκοειδεκτοµή συγκαταλέγεται συνήθως στις μεσαίες επεμβάσεις που καλύπτουν ενδεικτικά 1.000€ για τον χειρουργό και 200€ για αναισθησιολόγο
  • η επείγουσα σκωληκοειδεκτοµή και η χειρουργική αντιµετώπιση οξείας περιτονίτιδος λόγω διάτρησης σκωληκοειδούς απόφυσης υπάγονται στις μεγάλες με κάλυψη στα 2.000€ για χειρουργό και 400€ για αναισθησιολόγο.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να απολάβουν κάλυψης στο πλαίσιο προγραμματισμένου χειρουργείου είτε εκτάκτου περιστατικού οπότε ίσως απαιτηθεί και άμεση διακομιδή σε θεραπευτήριο με ασθενοφόρο (διαβάστε σχετικά εδώ),για έξοδα νοσηλείας και ιατρικών αμοιβών ή και δαπάνες πριν και μετά την επέμβαση.

Διαβάστε επίσης: