Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια πρόκληση για κάθε γονέα. Πέρα από χαρά και ελπίδα, το μέλος που προστίθεται στην οικογένεια θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα νέο άγχος: την ασφάλεια και ευημερία του παιδιού σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν κάτι απευκταίο και σοβαρό συμβεί στον ίδιο.

Χάρη στην ιδιωτική ασφάλιση, οι γονείς μπορούν να απλώσουν ένα πέπλο προστασίας για τους απογόνους τους αναφορικά με την υγεία και οικονομική τους ασφάλεια μέσα από αυτόνομα προγράμματα ή αλλαγές στα υφιστάμενα συμβόλαιά τους. Ακολουθούν τέσσερις βασικές κινήσεις που διώχνουν την αβεβαιότητα και βάζουν τα θεμέλια για το καλό μέλλον των παιδιών.

1. Ασφάλεια ζωής

Η ασφάλεια ζωής είναι το ασφαλιστικό προϊόν που θα καλύψει την οικογένεια ή άλλα εξαρτώμενα μέλη καθώς και τους κόπους ζωής του ασφαλισμένου σε περίπτωση θανάτου, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν συνεπείς έναντι οικονομικών υποχρεώσεων και να εξασφαλίσουν την ποιότητα ζωής που είχαν πριν την απώλεια, να μεριμνήσουν για τις δαπάνες σπουδών, ιατρικά έξοδακ.α.

Η ασφάλεια ζωής προσφέρεται σε διάφορους τύπους και μπορεί να είναι πρόσκαιρη, ισόβια ή μικτή:

  • η πρόσκαιρη έχει ημερομηνία λήξης και παρέχει οικονομική προστασία στην οικογένειας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος για το χρονικό διάστημα που θα επιλέξετε για το συμβόλαιό σας (ελάχιστο τα 10 έτη).
  • η ισόβια εξασφαλίζει προστασία για όλη τη διάρκεια ζωής του ασφαλισμένου, καταβάλλοντας το κεφάλαιο στους δικαιούχους σε περίπτωση απροόπτου έναντι υψηλότερων ασφαλίστρων από την πρόσκαιρη. Η παροχή έχει και επενδυτικό χαρακτήρα, με μέρος των ασφαλίστρων να επενδύεται και έτσι να συγκεντρώεται ένα κεφάλαιο για τον ασφαλισμένο.
  • η μικτή συνδυάζει την πρόσκαιρη ασφάλεια ζωής με αποταμίευση που αποδίδει ένα εγγυημένο κεφάλαιο στην λήξη της περιόδου ασφάλισης. Βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι καλύπτει οικονομικά τα μέλη της οικογένειας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα εξασφαλίζει στον ασφαλισμένο κεφάλαιο όσο είναι εν ζωή.

2. Επιδόματα για ανικανότητα

Η μερική ή ολική ανικανότητα από μια ασθένεια ή ατύχημα μπορεί να σας κρατήσει αρκετό καιρό μακριά από τη δουλεία σας, φέροντας πλήγμα στα οικογενειακά έσοδα. Οι παροχές για την απώλεια εισοδήματος λόγω πρόσκαιρης ολικής/μερικής ανικανότητας από ασθένεια-ατύχημα αποζημιώνουν τον ασφαλισμένο ασθενή με ημερήσιο χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα που απουσιάζει από την εργασία του με χρονικό πλαφόν συνήθως τα δύο έτη και αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τις οικονομικές ανάγκες του ίδιου και των εξαρτώμενων μελών.

3. Ασφάλιση υγείας

Ο γονέας που επιθυμεί να ασφαλίσει το παιδί του μπορεί διαθέτει τρεις επιλογές:

  • να το εντάξει στο δικό του ασφαλιστήριο υγείας, ενημερώνοντας τον ασφαλιστικό σύμβουλο ή την εταιρεία για την απόκτηση παιδιού
  • να του εξασφαλίσει αυτόνομο πρόγραμμα
  • σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστεί ο ίδιος αλλά το επιθυμεί  για τον ίδιο και την οικογένειά του, τα οικογενειακά πακέτα ασφάλισης αποτελούν ιδανική επιπλογή καθώς κατανέμουν το κεφάλαιο κάλυψης σε όλους τους ασφαλισμένους και επιτρέπουν καλύτερη οργάνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

4. Επένδυση και αποταμίευση

Τα επενδυτικά και αποταμιευτικά προγράμματα όπως τα συνταξιοδοτικά δημιουργούν ένα κεφάλαιο που θα καλύψει τις ανάγκες για χρήματα ή και της σύνταξης, επιτρέποντάς σας έτσι να συνεισφέρετε μελλοντικά στην ποιοτική ζωή του παιδιού σας όπως μέσα από τη χρηματοδότηση των σπουδών του ή τη συμμετοχή στην αγορά του νέου του σπιτιού.

Σύμφωνα με στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, τέτοια προγράμματα μπορούν να ανακουφίσουν από το άγχος και την ανασφάλεια προσφέροντας επιπρόσθετα πλεονεκτήματα όπως:

  • σίγουρες υψηλές αποδόσεις
  • διαμόρφωση των ασφαλίστρων βάσει του επιλεγμένου ασφαλιζόμενου κεφαλαίου
  • σταθερές καταβολές με τη δυνατότητα εκτάκτων για την ενίσχυση του προγράμματος
  • δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς, δηλαδή πριν τη λήξη του αποταμιευτικού συμβολαίου και σύμφωνα με τον πίνακα αξίας εξαγοράς του συμβολαίου τους
  • μέριμνα για τα αγαπημένα πρόσωπα, με ασφαλιστική κάλυψη για τη περίοδο αποταμίευσης αλλά και συνταξιοδότησης.